Cea de-a 48-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, care s-a desfăşurat în perioada 1-10 martie la Chişinău şi în alte localităţi din ţară, a adunat 31,5 mii de spectatori. În total au fost prezentate 49 de spectacole muzicale de toate genurile, transmite IPN.
„Sperăm că această ediţie a fost pe placul publicului spectator, pentru că acest festival a fost o reuşită. Ceea ce ne-am propus s-a realizat. Mărţişor s-a bucurat de o prezentă frumoasă a numelor notorii din Republica Moldova şi peste hotarele ei”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul culturii, Monica Babuc.
Pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac” au evoluat Valentina Naforniţa, Ilian Gârneţ, Ansamblul de Dansuri Populare „Joc”, Orchestra fraţilor „Advahov” şi alţii. În premieră absolută, în scena din Chişinău a urcat faimosul grup de dansatori cu dizabilităţi din China, compus din peste 100 de artişti.
La Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, baletul din Kiev condus de Radu Poclitaru, originar din Republica Moldova, a prezentat spectacolul „Lacul Lebedelor”. O apariţie spectaculoasă a fost solista Tatiana Samoilă, care a susţinut un concert simfonic pe creaţiile lui P. Ceaikovski.
„Festivalul a fost unul veritabil, cu o abordare diversă de muzică clasică, simfonică, balet, dans. Acest lucru ne bucură foarte mult”, a menţionat ministrul. Monica Babuc a amintit şi despre prestaţia formaţiei „Holograf” din România, Ansamblului Naţional de dansuri din Georgia „Sukhishvili”. „Numele grele şi prezenţele importante înseamnă efort financiar şi logistic. Ne bucurăm că şi acest lucru am încercat să-l depăşim”, a mai menţionat Monica Babuc.
Bugetul Festivalului „Mărţişor” pentru anul curent a fost de circa 1,6 milioane de lei. Pentru anul viitor, ministrul a spus că i-ar plăcea să atragă tineri regizori la elaborarea unor concepte originale. Ministerul Culturii îşi propune să organizeze şi un concurs în acest sens.