logo

Marșul Identitar va fi organizat în capitală cu ocazia Zilelor românilor de pretutindeni


https://www.ipn.md/ro/marsul-identitar-va-fi-organizat-in-capitala-cu-ocazia-7967_1104679.html

Reprezentanții Ligii Studenților din Basarabia și ai asociației obștești „Ideea Națională” organizează cu ocazia Zilelor românilor de pretutindeni „Marșul Identitar”. Evenimentul este planificat pentru vineri, iar participanții vor porni de la intersecția bulevardului Grigore Vieru cu strada Romană din capitală. „Marșul este un semn al determinării noastre de a ne afirma identitatea românească și de a promova valorile și tradițiile noastre comune”, afirmă organizatorii evenimentului.

Într-o conferință de presă la IPN, președinta Ligii Studenților din Basarabia, Nicoleta Gherman, a declarat că evenimentul planificat pentru ora 14.00 este o ocazie pentru fiecare să-și asume identitatea românească cu mândrie și determinare. „În timpul Marșului, îndreptându-ne spre strada pietonală, vom pregăti mai multe surprize pentru participanți. Pe parcursul evenimentului vom transmite un puternic mesaj-campanie, afirmându-ne angajamentul față de direcția pro-vest și promovând votul „da” pentru integrarea europeană la referendum. Vă așteptăm să vă alăturați în acest demers, indiferent de apartenența voastră politică și etnică”, a notat tânăra.

Nicoleta Gherman a menționat că „Marșul Identitar” este un moment de unitate și solidaritate, iar fiecare participant este important în efortul comun de a construi o societate mai bună pentru toți cetățenii Republicii Moldova. „Pe parcursul marșului pregătim două flash-moburi surpriză pentru a adăuga un plus dinamism și entuziasm evenimentului. La final vom avea un program muzical de excepție, care va încânta toate simțurile. Îi invităm în mod special pe toți cei care dețin port național, cămașă națională sau iei – să se alături evenimentului purtând cu mândrie simbolurile noastre culturale și identitare”, a mai spus președinta Ligii.

Silviu Popa, membru al Ligii Studenților din Basarabia, susține că Zilele românilor de pretutindeni reprezintă o sărbătoare dedicată unității și solidarității tuturor românilor. Prin intermediul acestei sărbători este promovată cultura, tradițiile românești, dar și sunt reafirmate legăturile spirituale și culturale dintre toate comunitățile de români. „Evenimentul pe care îl organizăm vineri la ora 14.00 devine o oportunitate de a reafirma legăturile și de a celebra identitatea și de a ne mândri cu identitatea noastră românească. Îi invităm pe toți cei care simt românește.

Petru Ciobanu, președintele asociației obștești „Ideea Națională”, a declarat că tinerii nu sunt influențați de valorile și propaganda regimurilor de ocupați. Ci dimpotrivă, tinerii reprezintă o minte curată, deschisă către cunoaștere și adevăr. „Tinerii reprezintă principala categorie care trebuie să-și asume identitatea românească, deoarece pot face mult mai multe. Din acest motiv, venim cu un mesaj clar și ferm ca pe data de 24 mai, la ora 14.00, la începutul bulevardului Grigore Vieru, să venim cu toții, de la mic la mare, la Marșul românilor de pretutindeni – zi în care putem să ne afirmăm identitatea românească”, a mai spus Petru Ciobanu.