logo

Marș în centrul capitalei: Nu vrem uniformă acum, dați hârtie şi săpun!


https://www.ipn.md/ro/mars-in-centrul-capitalei-nu-vrem-uniforma-acum-dati-hartie-si-sapun-7967_1042079.html

„Nu vrem uniformă acum, dați hârtie şi săpun”! Cu acest slogan, o coloană de părinți, tineri şi copii au mărșăluit pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în cadrul acțiunii organizate de către asociația obștească „Părinți Solidari”, împreună cu Uniunea Elevilor din Moldova și Asociația Obștească „Orașul Meu”.

Coloana, care a pornit de la Centrul comercial UNIC, s-a deplasat în fața Primăriei, iar apoi la Ministerul Educației, solicitând ca instituțiile de învățământ se fie asigurate cu apă, hârtie igienică, săpun, separatoare cu uși la veceuri, transmite IPN.

Ala Revenco, fondatoarea „Părinți Solidari”, a declarat că părinții vor să se facă auziți pentru că igiena nu este un moft, ci o necesitate. Părinții nu cer tablete, tablă interactivă, mobilier modern pentru copii, ci lucruri elementare, pe care le are fiecare acasă şi care trebuie să fie şi la școală, şi la grădinițe. Ala Revenco a mai spus că mulți ani la rând părinții au tăcut, însă experiența ultimilor doi ani arată că autoritățile reacționează totuși la probleme dacă sunt semnalate.

Adrian Pleșca, reprezentantul organizației „Orașul Meu”, a declarat că sunt dezastruoase condițiile sanitare în școli și grădinițe și nu mai pot fi tolerate, pentru că astfel este pusă în pericol sănătatea copiilor. Acesta s-a adresat către autoritățile municipale, dar şi către cele centrale să adopte o decizie prin care să fie dispusă asigurarea condițiilor de igienă mai bune.

Participanții la marș au scandat: „Măsuri concrete – toalete decente!”, „Nu suntem mai mofturoși, vrem copii mai sănătoși!”, „Copii sănătoși, viitor asigurat!”, „Vrem ca mâinile curate să miroase a carte!”, „Cum așa la noi în ţară stau veceurile afară?”

Manifestanții au solicitat să se asigure un număr suficient de toalete – o toaletă la 25 de fete, o toaletă și un pisoar la 50 de băieți, câte o toaletă pentru personalul feminin și masculin. Aceștia mai cer ca toaletele să fie accesibile pentru toți, inclusiv pentru angajați și copiii cu dizabilități. O altă solicitare este ca toaletele să asigure intimitate și siguranță, iar cele pentru fete și băieți să fie complet separate, să fie folosite într-un mod igienic și ușor de curățat. De asemenea, grupurile sanitare urmează să fi dotate cu facilități de spălare a mâinilor și hârtie. Toate solicitările se regăsesc într-un manifest depus atât la Primăria capitalei, cât şi la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.