logo

Marș de solidaritate de Ziua mondială a libertății presei


https://www.ipn.md/ro/mars-de-solidaritate-de-ziua-mondiala-a-libertatii-presei-7967_1041468.html

Cu prilejul Zilei mondiale a libertății presei, un marș al solidarității breslei jurnalistice a fost organizat la Chișinău. Jurnaliștii au pornit de la Parlament, spre Reședința de Stat, Guvern și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, instituții la care au lăsat câte o copie a unui memoriu semnat de mai multe ONG-uri media, cu recomandări pentru factorii de decizie pentru asigurarea libertății presei, transmite IPN.

Potrivit directoarei Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, în memoriu sunt indicate carențele existente la nivel de cadru legislativ. Aceasta în contextul în care nicio lege recentă privind mass-media nu a fost adoptată în lectură finală, inclusiv noul Cod al Audiovizualului, dar și noua Lege privind accesul al informație. Autoritățile sunt chemate să ofere acces la informații de interes public pentru jurnaliști și la evenimente organizate de instituțiile de stat.

Jurnalista Mariana Colun, de la Centrul de Investigații Jurnalistice, spune că în activitatea sa deseori se confruntă cu problema accesului la informații de interes public. Ea spune că foarte multe solicitări de informații rămân fără răspuns, se încalcă termenul de oferire a acestor informații. Chiar dacă și este obținută informația, de multe ori aceasta nu răspunde întrebărilor formulate.

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a spus că în Republica Moldova există libertatea de a scrie, iar orice jurnalist care vrea să-și facă munca, respectând deontologia profesională, o poate face. Din păcate însă, per general, situația presei s-a înrăutățit, în special în ceea ce privește accesul la informație, concentrarea presei, dar și problemele economice, care împiedică presa să fie independentă. „Jurnaliștii nu pot lupta pentru libertatea lor, unii acceptând să lucreze în presa de partid, care dezinformează, manipulează. De aici, avem situația când guvernanții se simt tari pentru că pot manipula cu jurnaliștii care le sunt obedienți”, mai spus Cornelia Cozonac.

Directorul executiv ADEPT Igor Boțan a menționat că presa din Moldova este văzută de către proprietarii acesteia ca un instrument de influențare a opiniei publice, lucru conștientizat și de către autorități. „Foaia de parcurs pe care au elaborat-o guvernanții și au prezentat-o Uniunii Europene în 2016, pentru a fi crezuți că sunt pe calea cea dreaptă, nu introducea clauzele privind demonopolizarea presei, demonopolizarea pieței de publicitate. Ei sunt perfect conștienți de ceea ce fac prin concentrarea presei în mâinile unor grupări politice care provoacă evenimente și le reflectă așa cum le convine”, a spus Igor Boțan.

Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991.