logo

Marko Șevcenko: 90% din ucraineni susțin acțiunile președintelui


https://www.ipn.md/ro/marko-sevcenko-90-din-ucraineni-sustin-actiunile-presedintelui-7965_1096049.html

Începând acest război, președintele rus Vladimir Putin a reușit apropierea Ucrainei și Republicii Moldova de Uniunea Europeană și consolidarea fără precedent a poporului ucrainean. O spune ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko. Potrivit diplomatului, agresiunea rusă din Ucraina a determinat UE să ofere statut de țări candidate la aderare Republicii Moldova și Ucrainei, performanță care în condiții de pace nu ar fi avut loc atât de rapid, transmite IPN.

Ambasadorul ucrainean spune că agresiunea rusă din Ucraină a reușit să developeze caracterul barbar al politicii Kremlinului, iar țările lumii se dezic total sau parțial de relațiile cu Rusia. Republica Moldova, alături de alte state ex-sovietice, a ales o cale prudentă de a rupe treptat legăturile cu Moscova.

„Cu excepția Belarusului, nimeni nu susține războiul din Ucraina, toate statele încearcă să caute alternative relațiilor cu Rusia. Statele ex-sovietice acționează foarte prudent, încearcă să nu supere Rusia, dar activ caută parteneri în afara Rusiei. Aici mă refer la Kazahstan, alte republici din Asia Mijlocie, țările din Caucaz, mă refer și la Moldova”, a spus ambasadorul Marko Șevcenko în cadrul programului Respect Moldova, Uniți pentru Pace”.

Potrivit diplomatului, prin războiul de agresiune început la 24 februarie 2022, Rusia a reușit performanța de a apropia mai mult ca oricând Ucraina și Republica Moldova de blocul comunitar. Mai mult, potrivit ambasadorului, statutul de țari candidate la aderare oferit Ucrainei și Republici Moldova reprezintă un credit enorm de încredere acordat celor două țări, parcurs care ar fi decurs mult mai anevoios în condiții de pace.


Ambele țări se bucură de deschidere din partea UE, iar Vladimir Putin începând războiul din Ucraina, a reușit să deschisă procese care anterior păreau imposibile.  Niciodată în istoria Ucrainei, n-a existat situația când 90% din cetățeni cred și susțin acțiunile președintelui. În plus, dacă nu ar fi fost războiul, UE nu ar fi atras atenția la comunitatea noastră și am fi mers pe metodele birocratice, tradiționale, de aceea atât Ucraina cât și Republica Moldova ar fi avut nevoie încă de mult timp pentru a obține statut de țări candidate. Și nu mă refer la faptul că cele două state nu ar fi pregătite pentru a deveni candidate la aderare, ci la faptul că Uniunea Europeană folosește un parcurs foarte birocratic în acest sens”, mai spune  diplomatul ucrainean.

La 23 iunie 2022, Republica Moldova și Ucraina au obținut statut de țări candidate la aderare, iar Georgiei i-a fost recunoscută perspectiva de aderare. Ieri, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, președintele Consiliului European, Charles Michel, a menționat că Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la sfârșitul anului.