logo

Mark Tcaciuk, despre alegerile prezidențiale: Vom ataca această întrecere pseudo-sportivă


https://www.ipn.md/ro/mark-tcaciuk-despre-alegerile-prezidentiale-vom-ataca-aceasta-intrecere-7965_1072949.html

Partidul Congresul Civic în care unul dintre lideri este fostul comunist Mark Tkaciuk anunță că după ridicarea stării de urgență, formațiunea va ataca dur procesul de pregătire a alegerilor prezidențiale. De asemenea, formațiunea optează pentru alegeri parlamentare noi în urma cărora în Parlament nu se va regăsi Partidul Democrat din Moldova, notează IPN.

„La ora actuală noi putem vorbi doar despre faptul că nu vom participa nici într-un fel în cadrul acestor așa-numite alegeri prezidențiale. După ridicarea stării de urgență, vom face tot posibilul pentru a ataca acest proces și această întrecere pseudo-sportivă care se numește alegeri prezidențiale, care nu decid nimic în Republica Moldova, care nu schimbă nimic, decât destabilizează situația, creează o situație falsă de concurență și dă cap de cap oamenii atunci când aceștia au nevoie de consolidare”, a declarat Mark Tkaciuk în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Fostul deputat spune că în toate acțiunile întreprinse există o linie roșie, iar în cazul Republicii Moldova clasa politică se află la limită.

„Noi optăm pentru alegeri parlamentare repetate, alegeri care vor aduce un alt Parlament în care nu va exista Partidul Democrat, în care va fi o majoritate  responsabilă, capabilă să ia decizii anti-criză. Noi am declarat că Republica Moldova, economia, domeniul social, viața socială, existența politică are o linie roșie. A rămas foarte puțin timp din cauza situației demografice, din cauza faptului că elita politică care se află la conducere de 11 ani se ocupă doar cu redistribuirea unor resurse tot mai subțiri, resurse economice”, a adăugat Mark Tkaciuk.

În opinia acestuia, sistemul politic moldovenesc a ajuns la un record maxim de negativism din partea cetățenilor, iar societatea are nevoie de un alt curs.

„Astăzi, Moldova are nevoie de altă direcție, inclusiv politică, în care societatea va reprezenta interesele tuturor și să nu persiste doar interesele familiilor celor 101 deputați și o parte a Guvernului. Dacă acest lucru nu va fi realizat, Moldova va eșua, o așteptă un colaps economic, acest lucru îl consideram pana la pandemie. În prezent, lucrurile sunt mult mai acute. Astăzi, oamenii au o atitudine foarte negativă față de partidele politice. În ultimele sondaje PSMR are 16%, PAS 8%, Platforma DA 2%, 60% dintre alegători nu vor să voteze pentru nimeni. Este un fiasco, nu doar al partidelor, dar al întregului sistem politic”, a punctat Mark Tkaciuk.