logo

Mark Horton, despre mecanismul pentru reziliență și durabilitate al FMI


https://www.ipn.md/ro/mark-horton-despre-mecanismul-pentru-rezilienta-si-durabilitate-al-7966_1101623.html

Fondul Monetar Internațional își propune să contribuie mai mult la integrarea cât mai puternică a provocărilor climatice și a provocărilor din sectorul energetic în cadrul macroeconomic prin intermediul mecanismului pentru reziliență și durabilitate (RSF). „În țările care au avut până acum programe RSF – în Europa, acestea sunt Kosovo și acum Moldova – s-a dovedit util ca Ministerul Finanțelor să joace un loc important pentru ca politicile climatice să fie bine ancorate în cadrul macroeconomic general, astfel încât să nu fie neglijate, dar nici exagerate, găsindu-și locul în cadrul bugetar, cadrul monetar și cel al sectorului financiar și dând impulsul unor progrese reale”, a spus Mark Horton, director adjunct al departamentului european al Fondului Monetar Internațional, invitat al podcastului „Dă sens banilor”, transmite IPN.

Fondul Monetar Internațional oferă în acest sens finanțare pe 20 ani, ceea ce reprezintă un termen foarte lung pentru FMI. În mod obișnuit, finanțarea este pe termen de trei, șapte, maximum opt ani. Mecanismul de finanțare RSF prevede o perioadă lungă de grație la început, mai mult de 10 ani.

„Este vorba de finanțare foarte atractivă pentru țările care doresc să o folosească. Ideea este că astfel de programe le ajută țărilor să-și consolideze cadrele de politici în ceea ce privește problemele climatice și securitatea energetică. În Moldova, programul RSF va contribui la punerea în aplicare, de exemplu, a unei noi legi privind acțiunile climatice, care va ajuta la crearea unei baze, pentru ca Moldova să facă față unor provocări, cum ar fi mecanismul de ajustare a prețului carbonului la frontieră, care va intra în vigoare în Uniunea Europeană și va afecta exporturile moldovenești către UE, astfel fiind necesară instituirea unui sistem de tranzacționare a emisiilor în Moldova, modernizarea și conectarea mai mare a rețelelor electrice și rețelelor de aprovizionare cu energie ale Moldovei la piețele europene”, a explicat Mark Horton.

Mecanismul pentru reziliență și durabilitate (RSF) va contribui la dezvoltarea finanțării verzi, creând premisele pentru ca băncile să ofere din ce în ce mai multă finanțare benefică climei. Mark Horton spune că este necesar să se ia decizii care să sprijine eforturile generale ale autorităților de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în următorii 20 sau 30 ani. Este important ca politicile promovate să fie orientate în această direcție, nu doar în ceea ce privește acțiunile guvernului – investițiile în drumuri sau investițiile în sistemele de irigații sau în rețeaua de aprovizionare cu apă – ci și în ceea ce privește operațiunile din sectorul financiar.