logo

Marina Tauber rămâne fără imunitate parlamentară în dosarul pentru amestec în înfăptuirea justiție


https://www.ipn.md/ro/marina-tauber-ramane-fara-imunitate-parlamentara-in-dosarul-pentru-7965_1103308.html

Deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în dosarul penal pornit pentru amestec în înfăptuirea justiției. Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității în vederea trimiterii cauzei penale în instanța de judecată, transmite IPN.

Votul Parlamentului vine în contextul unui demers depus de către procurorul general interimar, Ion Munteanu. Conform procedurii, cererea și materialele prezentate au fost transmise Comisiei juridice, numiri și imunități, care s-a convocat în ședință, iar Marina Tauber a participat la discuții.

În cadrul ședinței plenare, care a durat până la ora 23.00, procurorul general interimar a declarat că urmărirea penală în această cauză penală a fost pornită pe 2 mai 2023. Potrivit lui, în aprilie 2023, deputata, folosindu-se de situația de serviciu și urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor, a comis amestecul în judecarea cauzei la Curtea de Apel Chișinău. „În sala de ședințe a intrat deputatul Marina Tauber, care utilizat difuzorul de tip megafon și a transmis mesaje ofensatoare și amenințătoare în adresa completului de judecători și a acuzatorului de stat. Și anume: „Jos, judecători corupți!”, „Jos procurori!”, a precizat Ion Munteanu,

De asemenea, spune procurorul general interimar, Marina Tauber a amenințat completul de magistrați cu blocarea procesului de judecată prin invocarea faptului că afară așteaptă 3 mii de susținători. Ca urmare, completul de judecată a fost nevoit să întrerupă ședința și să se retragă din sală, ulterior calificând aceste acțiuni ca fiind îndreptate spre perturbarea ședinței de judecată.

În luarea sa de cuvânt, parlamentara a declarat că este un dosar „de râs și de plâns”, iar Republica Moldova va intra în istorie cu astfel de acțiuni ale procuraturii și care sunt susținute de guvernare. Potrivit ei, acțiuni de ridicarea imunității au loc tot timpul în preajma alegerilor, care de fapt sunt o competiție liberă. „Atâta agresivitate, atâtea acțiuni în adresa deputaților cărora le este ridicată imunitatea. Se vede că aveți ceva personal împotriva domnului Șor și împotriva noastră. Nu o să veniți niciodată să ridicați alte imunități, chiar dacă alți coleg din PAS vor încălca legea. Este clar că este o presiune politică”, a precizat Marina Tauber.

Marina Tauber a mai rămas fără imunitate parlamentară în alte cauze penale. Una din cauzele penale în privința ei se află la faza de urmărire penală, deputata fiind pusă sub învinuire. În alt caz urmărirea penală a fost încetată pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. O altă cauză penală de învinuire a Marinei Tauber și a persoanei juridice „Partidul Politic „Șor” a fost expediată în instanța de judecată.