logo

Marina Tauber, plasată în arest la domiciliu


https://www.ipn.md/ro/marina-tauber-plasata-in-arest-la-domiciliu-7965_1096700.html

Deputata Partidului politic Șor, Marina Tauber, reținută luni pe Aeroportul Internațional Chișinău, a fost plasată în arest la domiciliu pentru un termen de 20 zile. O hotărâre în acest sens a fost emisă marți seara de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că procurorii au considerat necesar ca Marina Tauber să fie reținută pentru că, mai devreme cu trei zile, avocații deputatei au fost anunțați că procurorii vor solicita schimbarea măsurii preventive. Și anume înlocuirea liberării provizorii sub control judiciar cu arest preventiv. „Documentele obținute după investigație confirmă că biletele pentru zborul de luni au fost cumpărate duminică, deci două zile după ce a fost anunțată că procurorii solicită să fie schimbată măsura preventivă cu arest preventiv. De aceasta, Procuratura Anticorupție a considerat să fie reținută Marina Tauber”, a precizat Veronica Dragalin.

Acuzatorii de stat afirmă că dețin un set probe care demonstrează încălcarea tuturor restricțiilor care i-au fost impuse de către instanță Marinei Tauber. Din luna noiembrie și până pe 5 ianuarie, când era în arest la domiciliu, deputata avea restricția de a comunica cu învinuiții de pe dosar. Însă aceasta ar fi folosit telefoane speciale și prin intermediul unei aplicații a purtat discuții cu aceștia, inclusiv a dat indicații directe președinților oficiilor teritoriale ale partidului cum să racoleze persoane pentru a participa la proteste, cum să organizeze transport, cum vor fi recepționați banii pe timp de noapte pentru remunerarea acestor persoane. Procurorii afirmă că discuțiile interceptate au fost puse pe masa judecătorului.

În contextul deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, Marina Tauber a declarat că astfel guvernarea vrea să o țină departe de procesele politice, inclusiv să o împiedice să se implice în alegerile din Găgăuzia, dar și să participe la protestul anunțat pentru 7 mai. „M-au reținut luni, aproape că m-au scos din avion. Spuneți-mi, vă rog, ce oameni fug din țară și anunță despre asta prin live și prin notificarea tuturor instanțelor? Este pur și simplu o dorință de a exercita presiuni asupra mea, de a mă opri, este o luptă politică”, afirmă deputata.

Deputata Partidului politic Șor, Marina Tauber, a fost reținută pe 1 mai pe Aeroportul Internațional Chișinău. Mai exact, a fost reținută „în rută spre Tel Aviv, Israel, prin Istanbul, Turcia”.

Prima oară, deputata a fost reținută pe acest dosar pe 21 iulie 2022, zi în care a rămas fără imunitate parlamentară. Ea a fost pusă sub învinuire pe două capete de acuzare: acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru primul semestrul al anului curent, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate.