Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a rămas fără imunitate parlamentară. Pentru ridicarea imunității au votat inclusiv deputații din Partidul Șor, transmite IPN.
Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a remarcat că pe 19 iulie a fost pornită urmărirea penală împotriva Marinei Tauber pe faptul falsificării raportului privind gestiunea financiară a Partidului Șor pentru semestru întâi al anului 2022, în intenția de a ascunde din volumul mijloacelor financiare acumulate și utilizate. Această cauză penală a fost conexată la o altă cauză penală pornită la 21 ianuarie, pe faptul unei bănuieli privind finanțarea ilegală a Partidului Șor și a campaniei electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie 2021.
Procurorul spune că au fost acumulate suficiente probe care indică asupra faptului că în conținutul raportului privind gestiunea financiară a partidului, prezentat la CEC, au fost incluse date false. În acea perioadă, partidul ar fi efectuat plăți către interpreți din Federația Rusă în sumă de 260 de mii de dolari pentru organizarea concertului care urma să aibă loc la 19 iunie la Chișinău. Pentru transportarea participanților la protest în PMAN, Partidul a achitat diferitor agenți economici și persoane fizice 3,5 milioane de lei. De asemenea, partidul ar achita lunar membrilor săi 100 de mii de euro. Cheltuielile pentru semestrul întâi ar urca la 20,5 milioane de lei.
În luarea sa de cuvânt, deputata Marina Tauber a remarcat că decizia de ridicare a imunității este una politică. Colegii săi de partid au votat și ei pentru ridicarea imunității întrucât nu se tem și nu au ce ascunde. Iar faptul că se află acum în Parlament, chiar dacă cunoștea că va fi reținută, îi demonstrează nevinovăția. Parlamentara i-a îndemnat pe susținătorii partidului pe care-l reprezintă „să meargă înainte, să fie mai consolidați și uniți”.
Cele două hotărâri privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a Marinei Tauber au fost adoptate cu 58 și, respectiv, 57 de voturi ale deputaților. Acestea vor fi remise procurorului general interimar în termen de 3 zile.
Potrivit Constituției Republicii Moldova, deputatul nu poate fi reținut, arestat sau percheziționat cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă.