logo

Mariana Galea: Nu poți vorbi de prea multă autonomie la nivel local când bugetele sunt mici


https://www.ipn.md/ro/mariana-galea-nu-poti-vorbi-de-prea-multa-autonomie-8004_1101121.html

Nu poate exista prea multă autonomie locală și putere de decizie atunci când bugetele sunt foarte mici. Cu toate acestea, grație proiectelor cu finanțare externă ar exista posibilitatea ca după aceste alegeri localitățile Republicii Moldova să aibă șansa de a se schimba la față. Pentru a face acest lucru este necesară o comunicare autentică și obiectivă dintre consiliu local și primar, dar și consolidarea eforturilor. O spune primarul comunei Brătuleni, raionul Nisporeni, Mariana Galea, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Aleșii locali după alegeri: colaborare și concurență pentru interesul public”, organizată de Agenția de presă IPN.

Mariana Galea susține că atunci când se dorește cu adevărat acest lucru,  poate fi creată o colaborare frumoasă între primar și consiliu local, chiar dacă nu neapărat există o alianță sau o coaliție majoritară în consiliu. Pe primul loc trebuie să fie pus interesul cetățeanului, nevoile acestuia și să se respecte buchea legii.

„Cu siguranță, se face așa o viziune că primarul este totul, de fapt, într-o localitate. În realitate, primarul este acea entitate care ar trebui, din capul locului, să pună legea mai presus de toate. Și, cu siguranță, sunt dezavantaje, fiindcă, dacă colegul spunea că la Nimoreni sunt ședințele online și, respectiv, fiecare cetățean poate să taxeze aleșii locali și primarul pentru ceea ce se vorbește și ceea ce se discută sau se dezbate în cadrul ședințelor, păi la Brătuleni acest lucru nu s-a practicat până acum. Respectiv, din experiență pot să vă zic că, într-adevăr, când există un interes anumit, se constituie și aceleași grupări, înțelegeri prealabile referitor la o decizie sau la un proiect de decizie sau altul și, într-adevăr, există riscul ca aceste decizii să fie în detrimentul cetățenilor și în folosul cuiva anumit”, a declara Mariana Galea.

Mariana Galea consideră că la nivel local factorul politic e mai puțin simțit, cu toate acestea o majoritate în consiliu care să susțină inițiativele primarului ar putea fi atât în avantajul localității, cât și în dezavantajul acesteia. Totul depinde de intențiile aleșilor locali și buna lor credință. Ea menționează că pentru o bună administrare a treburilor locale în interesul public e nevoie ca atât la funcția de primar, cât și la cea de consilier să vină oameni competenți, atunci este mai ușor și eficient să administrezi treburile localității.

„Sunt și avantaje, și dezavantaje atunci când ai o majoritate în consiliu. De o parte a baricadei este primarul, care vine cu inițiative frumoase, care vine cu proiecte bine puse la punct, structurate, are o viziune, are un plan de lucru pe care trebuie să îl îndeplinească timp de patru ani. Pe de altă parte a baricadei,  sunt acele grupuri de interese care, cumva, popular vorbind, îți pun bețe în roate, în tot ceea ce faci, ceea ce ți-ai propus. Eu mizez și foarte mult pun accentul pe comunicare, comunicare și, iarăși, comunicare și, respectiv, transparență. Avem lege foarte bună în ceea ce ține transparența decizională, însă mai sunt și niște lacune în ceea ce privește înțelegerea acestei legi. De asta comunicarea și transparența trebuie să fie neapărat factorii care să ne țină, cumva, pe partea legală în activitatea noastră de zi cu zi.”, a declarat Mariana Galea.

Dezbaterea publică cu genericul „Aleșii locali după alegeri: colaborare și concurență pentru interesul public” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.