logo

Marian Lupu: Există diferenţe între fostul şi actualul format al guvernării


https://www.ipn.md/ro/marian-lupu-exista-diferente-intre-fostul-si-actualul-format-al-7978_1006486.html

Există diferenţe între fostul şi actualul format al guvernării, diferenţe instituţionale, pornind de la acordul de constituire a Coaliţiei Pro Europene, care este mai larg şi acoperă vidul de comunicare din primul format – alianţa pentru Integrare Europeană. O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, în cadrul dezbaterile publice cu tema „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii – 2”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Politicianul a menţionat că în prima alianţă de guvernare a fost un deficit de comunicare, existau metode de a comunică, însă a fost puţină dorinţă. Potrivit lui Marian Lupu, în actualul format au fost oferite platforme pentru a comunica. „Cred că în cadrul acestei coaliţii există o înţelegere mai bună care pot fi consecinţele dacă nu se comunică, accentul fiind pus pe parteneriat între partidele de la guvernare, nu pe competiţie”, a declarat liderul PDM.

Referindu-se la viabilitatea actualei coaliţii de guvernare, Marian Lupu a spus că a avut posibilitatea, în cadrul negocierilor pentru crearea unei noi majorităţi parlamentare, să insiste asupra revenirii în funcţia de preşedinte al Parlamentului, dar nu a făcut-o. „Au existat condiţii propice de a promova diferite interese, dar am înţeles că dacă voi reintra în funcţie, acest lucru ar fi un generator de tensiune permanentă şi am renunţat”, a spus el.

Politicianul a spus că pericole pentru o guvernare de coaliţie există mereu, dar efectele negative ale lor devin minimale când există şi mecanisme de echilibarare a situaţiei. Marian Lupu a subliniat că a fost nevoie de depăşirea crizei politice din această primăvară fiindcă în alte condiţii erau puse în mare pericol dezvoltarea şi modernizarea ţării. „Politicienii au ajuns la o etapă să discute doar între ei, tot felul de controverse, dezbateri şi discuţii, dar a venit timpul ca politicienii să discute cu cetăţenii, să aplece urechea la doleanţele lor”, a afirmat el.

Dezbaterile publice cu tema „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii – 2”, este a XX-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susţinut de Fundaţia germană „Hanns Siedel”.