logo

Maria Bacioi: În orice afacere cel mai greu este să menții calitatea


https://www.ipn.md/ro/maria-bacioi-in-orice-afacere-cel-mai-greu-este-8004_1107003.html

Maria Bacioi din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, și-a transformat pasiunea pentru flori într-un business. Antreprenoarea a deschis în localitate o florărie și o mică afacere de tip cafenea. Grație sprijinului partenerilor externi, start-up-ul a fost extins și cu o parcare de biciclete, ce pot fi închiriate de localnici. Istoria afacerii din Doroțcaia a fost povestită de Maria Bacioi în cadrul dezbaterii publice „Inițiativa EU4Business, contribuții la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

Maria Bacioi spune că pasiunea pentru florărit a determinat-o să-și lanseze o afacere cu flori chiar în satul natal. Antreprenoarea povestește că pentru a-și populariza florăria a decis să creeze și o mică terasă unde clienții își pot savura cafeaua.

„În împrejurimile noastre nu era nicio florărie. Întrucât la București, fiind studentă, part-time lucram la florărie, m-am îndrăgostit de această profesie. Acasă m-am decis să fac în sat o florărie, dar nu una simplă, ci florărie și cafea. M-am gândit să se potrivesc frumos. Știind că noi nu avem în sat o terasă unde ar putea ieși tinerii sau familiile cu copiii, m-am gândit că ar fi frumos să avem și cafea cu o mică terasă”, a spus antreprenoarea Maria Bacioi.

Antreprenoarea din Doroțcaia spune că grație sprijinului financiar oferit de partenerii externi a reușit să-și extindă afacerea, creând și o parcare de biciclete, ce pot fi închiriate.

„La un an de activitate am fost contactați de cluster-ul „Inima Nistrului”, a cărui activitate este facilitată de proiectul Elveției cu PNUD. Noi fără să ne gândim mult am participat la proiect. Am câștigat proiectul și am reușit să procurăm zece biciclete. Opt pentru maturi și două pentru copii și am amenajat terasa în tip Igloo. Fapt ce ne ajută ca pe timp de iarnă să fie mai comodă șederea clienților la terasă. În plus, avem parcarea de biciclete, care se închiriază”, a mai spus Maria Bacioi.

Maria Băcioi spune că pentru orice antreprenor cea mai mare provocare este menținerea standardelor ridicate de calitate. Femeia spune că, pe viitor, și-a propus extinderea afacerii din Doroțcaia și lansarea a noi locuri de muncă.

„Cel mai greu pentru noi, și cred că asta e valabil în orice afacere, este să menții calitatea și să o crești. Acesta este scopul nostru. Scopul nostru mai este să creăm noi locuri de muncă. Sunt mari solicitări de „ceva la cafea”, adică de domeniul patiseriei. Spre asta tindem. Să facem și o mică patiserie”, a explicat antreprenoarea din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari.

Dezbaterea publică „Inițiativa EU4Business, contribuții la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în Republica Moldova” este ediția a opta, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, cu sprijinul Fundației Soros Moldova.