logo

Mărfuri de peste 100 mln lei au fost reținute la vamă de la începutul anului


https://www.ipn.md/ro/marfuri-de-peste-100-mln-lei-au-fost-retinute-la-vama-de-la-inceputul-anului-7966_1036719.html

Valoarea mărfurilor nedeclarate sau de contrabandă, reținute la vamă în primul semestrul al anului curent, se cifrează la 102,4 milioane de lei. În comparație cu perioada similară a anului 2016, se înregistrează o creștere de circa 60%.

În cazul în care mărfurile reținute fac obiectul unei infracțiuni sau contravenții, în privința acestora este aplicată confiscarea specială de către instanța de judecată sau, după caz, de către organul constatator, se menționează într-un răspuns al Serviciului Vamal la o solicitare a Agenției de presă IPN.

Potrivit unui regulament aprobat de Guvern, bunurile se transmit de către autoritățile care le-au sechestrat Serviciului Fiscal de Stat pentru a fi comercializate. Bunurile care nu pot fi vândute, prelucrate sau folosite în calitate de deșeuri utilizabile, precum și cele confiscate în baza prevederilor Legii cu privire la tutun și produse din tutun, se distrug. Decizia o ia șeful sau șeful adjunct al inspectoratului fiscal.

Conform prevederilor Codului Contravențional, achiziționarea, păstrarea, transportul, comercializarea mărfurilor, produselor sau a materiei prime fără dovada originii și a proveninței lor se sancționează cu amendă în mărime de la 60 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 180 la 300 de unități convenționale în cazul persoanei juridice.