Marea Cameră CEDO va reexamina interdicţia de a deţine multipla cetăţenie la exercitarea funcţiei de deputat
https://www.ipn.md/ro/marea-camera-cedo-va-reexamina-interdictia-de-a-detine-multipla-7965_975041.html
La solicitarea Guvernului R. Moldova, Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a admis spre examinare cererea de retrimitere prin care acesta a contestat hotărârea Camerei a IV-a a instanţei în cauza Tănase şi Chirtoacă c. Moldovei din 18 noiembrie 2008, transmite Info-Prim Neo cu referire la Serviciul de presă al Ministerului Justiţiei.
Legea care permite doar persoanelor ce deţin exclusiv cetăţenia Moldovei să ocupe funcţii publice de conducere a fost contestată de către Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău, şi de către juristul Alexandru Tănase, consilier municipal, care au cetăţenie română. La 18 noiembrie CEDO a făcut publică hotărârea în cauza Tănase şi Chirtoacă c. R. Moldova. Curtea a considerat că Legea nr. 273 nu este justificată şi proporţională, fiind contrară Articolului 3 Protocol 1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Articolului 17 al Convenţiei Europene pentru Cetăţenie.
Conform cercetărilor curţii, Moldova este unica ţară din cadrul Consiliului Europei care deşi permite multipla cetăţenie, interzice persoanelor ce o deţin să fie eligibili pentru funcţii publice, inclusiv pentru funcţia de deputat în Parlament. Acest lucru este surprinzător în special pentru că în 2002 şi 2003 Guvernul a permis multipla cetăţenie, fără a menţiona despre eventualele restricţii aduse drepturilor politice.
Curtea a recomandat Guvernului să folosească alte metode pentru a asigura loialitatea faţă de stat a aleşilor parlamentari, precum ar fi jurământul utilizat în multe state europene. Curtea a mai adăugat în acest sens că într-o democraţie, loialitatea faţă de un stat nu neapărat înseamnă loialitatea faţă de actuala guvernare a acestui stat sau faţă de un anumit partid politic.