logo

Marea Britanie acordă 9 milioane de lire sterline în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova


https://www.ipn.md/ro/marea-britanie-acorda-9-milioane-de-lire-sterline-in-7965_1100136.html

Marea Britanie anunță o contribuție în valoare de nouă milioane de lire sterline în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Ajutorul este destinat proiectului M-GROW, gestionat de Banca Mondială și Ministerul Finanțelor de la Chișinău, sprijinind astfel crearea fondului fiduciar multi-donator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare”, transmite IPN.

Acest angajament financiar face parte din ajutorul de zece milioane de lire sterline promis de către secretarul de stat pentru afaceri externe, commonwealth și dezvoltare al Marii Britanii, James Cleverly, în cadrul vizitei sale la Chișinău din martie 2023.

„În acest fel transmitem un mesaj clar - suntem hotărâți și uniți în a ne asigura că Moldova poate rezista cu succes eforturilor Rusiei și ale reprezentanților săi de a-i distruge democrația și de a-i fura suveranitatea. Suntem bucuroși să colaborăm cu Moldova, alături de alți donatori, în acest sens”, a declarat ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Steven Fisher, prezent la summit.

„Acest ajutor va contribui la livrarea rezultatelor tangibile pentru cetățeni în domenii precum reducerea sărăciei, infrastructură, asigurarea securității energetice, egalitatea de gen și reziliența la schimbările climatice. Contribuția va permite guvernului de la Chișinău să-și consolideze dialogul cu Uniunea Europeană și să devină mai rezistent la interferențele maligne din partea Rusiei și a actorilor criminali controlați de Kremlin”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei Marei Britanii la Chișinău.

Fondul M-GROW va constitui un mecanism coordonat de finanțare și sprijin, care va ajuta Republica Moldova să facă investiții esențiale și necesare, să-și sporească completivitatea și să-și fortifice eforturile spre o dezvoltare verde, rezilientă, inclusivă și europeană.

Contribuția Marii Britanii la obiectivele Platformei de Sprijin pentru Moldova este multilaterală. Regatul Unit co-prezidează, împreună cu România, grupul de lucru împotriva corupției.

Pe lângă 12,5 milioane de lire sterline oferite în 2022, în 2023 sunt oferite încă 10,5 milioane de lire sterline drept asistență umanitară pentru a sprijini refugiații ucraineni și familiile vulnerabile din Moldova. Iar prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare, sunt livrate alte trei milioane pentru asistență tehnică care sprijină eforturile de asigurare a securității energetice, cibernetice, integrității și a luptei anticorupție. Marea Britanie sprijină și Ministerul Muncii și Protecției Sociale în realizarea reformei RESTART, prin dislocarea unei echipe de experți britanici care colaborează strâns cu echipa ministrului Alexei Buzu. În ceea ce ține de comerț, au fost eliminate temporar toate taxele de import pentru produse originare din Republica Moldova. E sprijinită și capacitatea de apărare a țării, fiind organizate instruiri militare și sporită asistența în domeniul comunicației strategice și a luptei cu dezinformarea.