logo

Marcel Darie: Demolarea clădirilor istorice trebuie pedepsită penal


https://www.ipn.md/ro/marcel-darie-demolarea-cladirilor-istorice-trebuie-pedepsita-penal-7967_1013470.html

Preşedintele organizaţiei neguvernamentale „ProChişinău”,  Marcel Darie consideră că la momentul de faţă Chişinăul, în ceea ce ţine de aspectul arhitectural şi urbanistic, arată oribil, iar vinovat de acest fapt se face Direcţia Arhitectură şi Urbanism din cadrul Primăriei capitalei. Despre aceasta el a spus în cadrul unui interviu acordat pentru ziarul Economist, citat de IPN.

„Personal, am găsit o calificare care se potriveşte perfect situaţiei - „haos arhitectural”. Gherete, chioşcuri, tarabe, toate  amplasate orbeşte, nu lipsesc în nici o intersecţie, instituţie sau bloc de locuit. Anexele la blocuri, cea mai mare parte construite ilegal, culorile pestriţe de pe faţade fac din oraşul nostru, cândva verde şi frumos, să fie sumbru, iar clădirile din sticlă, moderne, ridicate în centrul istoric au distrus ceea cu ce orice oraş european se mândreşte  –  centrul vechi”, consideră Marcel Darie.

Darie, care în 2011 a participat în campania electorală, spune că încă atunci a adus  acuzaţii de corupţie funcţionarilor de rang înalt din această direcţie, dar lucrurile nu prea s-au schimbat.

„Anume Direcţia Arhitectură este responsabilă de următoarele acţiuni ilegale: pregătirea proiectelor de decizii pentru înstrăinarea ulterioară a terenurilor de către consilierii municipali; eliberarea ilegală a autorizaţiilor de construire în cazul mansardelor, în lipsa unui regulament aprobat; autorizarea afaceriştilor care au preluat fraudulos terenuri municipale, parcuri şi locuri de agreement; eliberarea autorizaţiilor cu încălcarea normelor urbanistice în cazurile de schimbare a destinaţiei terenurilor şi nerespectării nivelului de înălţime şi zonării urbane; implementarea unei scheme de estorcare de bani de la agenţii economici şi persoanele fizice”, susţine Marcel Darie.

În acelaşi interviu, preşedintele „ProChişinău” consideră că o problemă gravă se atestă şi în ceea ce ţine de clădirile istorice.

„Majoritatea clădirilor de importanţă istorică naţională se află în proprietate privată. Dar acest lucru nu încurcă ca aceste edificii să corespundă anumitor standarde impuse de autorităţile municipale şi centrale. Consider că demult ar fi trebuit să fie adoptată o decizie a Consiliului municipal Chişinău prin care să fie impuşi proprietarii de clădiri cu valoare istorică să menţină şi să renoveze faţadele după modelul arhitectural autentic. De asemenea trebuia să fie strict interzis de a reconstrui cu schimbarea regimului de înălţime, iar demolarea să fie pedepsită penal”, consideră Marcel Darie.

Mai multe detalii pe www.darie.md