logo

MAN propune semnarea „Pactului de la Chișinău”


https://www.ipn.md/ro/man-propune-semnarea-pactului-de-la-chisinau-7965_1096470.html

Partidul Mișcarea Alternativă Națională pledează pentru ca integrarea europeană să fie idee națională și propune consultări publice și semnarea ulterioară a „Pactului de la Chișinău” similar„pactului de la Snagov”, anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă de către președintele MAN, Ion Ceban, transmite IPN.

„Similar „Pactului de la Snagov”, semnatarii „Pactului de la Chișinău” își exprimă angajamentul față de dezvoltarea Republicii Moldova prin promovarea valorilor democratice, stat de drept, separarea puterilor, alegeri libere și respect pentru drepturile omului, inclusiv drepturile minorităților naționale”, a declarat Ion Ceban.

Potrivit textului „Pactului de la Chișinău”, anunțat de  Ion Ceban, scopul strategic național de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este „cel mai important factor de consolidare a solidarității și unității societății. Integrarea europeană va oferi Republicii Moldova posibilități de reducere a decalajului față de țările lider prin eforturi interne, dar și cooperare largă. Semnatarii acestui pact consideră că, datorită eforturilor de armonizare a legislației, implementarea reformelor și sporirea treptată a nivelului de trai, Republica Moldova va putea îndeplini condițiile de bază pentru aderare și până în anul 2030 va deveni membru UE cu drepturi depline”, a mai adăugat Ion Ceban, citind din textul „Pactului de la Chișinău” pe care urmează să-l propună spre consultări publice.

„Vreau să menționez faptul că „Pactul de la Chișinău” îl vom transmite spre Chișinău tuturor factorilor de decizie, societății civile, partidelor politice și misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău. Scopul de bază este de a uni toți cetățenii, având același scop comun, integrarea europeană trebuie să devină o idee națională”, a mai spus Ion Ceban.

Ion Ceban spune că este absolut necesar ca societatea să se unească în jurul ideii de integrare europeană actualmente, când există o mare deschidere din partea tuturor instituțiilor internaționale.  „Este important ca toate forțele să se unească și nu trebuie exclus cineva, ci din contra trebuie să fim aliați în acest parcurs major și important pentru țara noastră. Ideea de integrare europeană nu trebuie să fie politizată, ea trebuie să-i unească pe toți. Trebuie să ne unim eforturile dacă vrem să facem bine acestei țări”, a declarat Ion Ceban.

Întrebat de jurnaliști ce l-a făcut să-și schimbe vectorul din cel pro-rus în pro-european, Ion Ceban nu a dat un răspuns exact, menționând că „nu consideră că această formulare determină o acțiune sau un comportament. Este important să ne concentrăm pe agenda de reforme”.