Majoritatea populaţiei nu doreşte anticipate şi pledează pentru alegerea directă a preşedintelui, studiu
https://www.ipn.md/ro/majoritatea-populatiei-nu-doreste-anticipate-si-pledeaza-pentru-alegerea-directa-7965_979265.html
Majoritatea cetăţenilor R.Moldova nu doresc anticipate, deoarece acestea distrag atenţia de la probleme ce trebuie soluţionate urgent, conform unui sondaj naţional prezentat de IDIS Viitorul, care arată că 56% din populaţie se opune deschis organizării unui scrutin anticipat. La fel, sondajul arată că în eventualitatea unui referendum privind modificarea Constituţiei, 74% dintre persoane ar opta pentru alegerea directă a Preşedintelui, transmite Info-Prim Neo.
Sondajul „Starea de spirit şi tendinţe prognozabile pentru R.Moldova” atestă o adevărată furtună a rating-urilor de popularitate pe scena politică, spune Igor Munteanu, director executiv IDIS „Viitorul”. Astfel, primul în topul de încredere este Marian Lupu, cu 16,3%, urmat de ex-preşedintele Vladimir Voronin, cu 15,8%. Urmează prim-ministru Vlad Filat (7,6%), primarul Dorin Chirtoacă (4,9%) şi speakerul Parlamentului Mihai Ghimpu (2,1%).
Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, preferinţele electorale exprimate arată că PCRM ar acumula 33%, PDM – 14%, PLDM – 11%, PL – 10%, AMN – 2%, circa 11% nu ar vota în general, şi restul 19% sunt indecişi. Astfel, partidele componente ale AIE (în condiţiile în care AMN nu trece pragul) ar deţine împreună circa 35%, iar PRCM – 33%.
Sondajului mai arată că dacă duminica viitoare s-ar organizează alegeri directe pentru postul de Preşedinte al R.Moldova, 32% din respondenţi ar vota pentru candidatul AIE, Marian Lupu.
După aspectele sociale, marea majoritate a populaţiei manifestă nemulţumire faţă de viaţa pe care o duce astăzi. Starea de spirit a cetăţenilor din R.Moldova înclină spre opinii negative şi foarte negative, iar suma acestor caracteristici negative depăşeşte 62%. Circa 32% din respondenţi îşi califică starea materială a familiei drept rea, faţă de 40%, care consideră situaţia lor ca fiind normală. Din perspectiva simpatiilor politice, cei mai îngrijoraţi de situaţia materială sunt persoanele care simpatizează PCRM (39%).
Sondajul naţional „Starea de spirit şi tendinţe prognozabile pentru R.Moldova” a fost efectuat de Centru de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”, pe un eşantion de 1085 persoane, din 67 localităţi. Datele au fost colectate în perioada 2-11 noiembrie 2009.
Sondajul este o tradiţie a IDIS Viitorul, care analizează valorile şi atitudinile respondenţilor în funcţie de interesul lor faţă de viaţa publică, funcţia ideilor-ghid, asociate de anumite partide şi liderii acestora în R.Moldova.