Prin nepromovarea până la capăt a legii prin care veteranii de război să fie asigurați de către stat cu polițe medicale, majoritatea parlamentară „i-a tras iarăși pe sfoară”. De această părere sunt membrii Consiliului de Administrare al Asociaţiei Veteranilor de Război „Tiras-Tighina - 1992”.
„La 16 iulie 2020, Parlamentul Republicii Moldova, în a doua citire, a votat legea pentru a fi asiguraţi veteranii de război cu poliţe de asigurare medicală. Preşedinta Parlamentului a găsit motiv şi a stopat promulgarea acestei legi, declarând-o ca o lege votată neconstituţional şi îndreptând-o în Comisia juridică”, a precizat președintele Tiras-Tighina, Anatolie Caraman, într-o conferință de presă la IPN.
„Anterior, în luna februarie, înainte de a comemora, la 2 martie, eroii căzuţi în războiul pentru independenţă, personal prim-ministrul a promis că la 1 iulie veteranii de război care nu sunt încadraţi în câmpul muncii vor fi asiguraţi prin lege cu poliţe medicale gratuite. Noi nu am cerut ca să fie asiguraţi cu poliţe medicale toţi veteranii de război, nu numai cei care nu au locuri de muncă”, a menționat Anatolie Caraman.
Potrivit lui, la 16 iulie, sub presiunea protestelor veteranilor şi a unor deputaţi s-a votat această lege. Dar la 11 septembrie, Parlamentul, în loc să o trimită preşedintelui pentru promulgare, o întoarce în Comisia juridică, numiri şi imunităţi.
Alexandru Banari, jurist și membru Tiras-Tighina, este de părere că, dacă legea ar fi fost neconstituţională sau ar fi lezat drepturile altor persoane, nu ar fi fost votată de Parlament. Or, deputații au susținut-o.
Cât privește motivul financiar invocat de prim-ministrul Ion Chicu – că nu ar fi bani în buget pentru a acoperi cheltuielile prevăzute de legea în cauză – Alexandru Banari sugerează să fie folosite „rezervele financiare ascunse”. De asemenea, se poate lua din pensiile unor demnitari de stat, din banii pentru întreținerea Preşedinţiei și din alocaţiile pentru deputaţii din Parlament, sugerează juristul Asociației Tiras-Tighina.
Mihai Dîru, veteran, locuitor al satului Lunga din raionul Dubăsari, s-a plâns că, pentru a veni la spitalele din Chişinău, trebuie să treacă o comisie din Dubăsari. „Noi nu avem dreptul să circulam liber nici pe jos, nici cu maşina. Suntem presaţi, urmăriţi, ni se încalcă toate drepturile”, susţine veteranul.
Vicepreședintele Asociaţiei Tiras-Tighina, Sergiu Tătaru, a încheiat conferinţa cu un apel. „Au fost zeci de ani în care s-au găsit grupări printre camarazii noştri, care s-au vândut şi se vând diferitor partide politice. Unii se vând pentru distincţii sau grade militare. Nu numai din pricina demnitarilor avem parte de umilinţă, înjosire, dar şi din pricina unor aşa-zişi veterani care, atunci când punem o problemă a unui invalid sau veteran, n-o putem rezolva, că acolo, pe lângă guvernare, stau nişte aşa-zişi veterani care hotărăsc problemele lor personale”, a remarcat Sergiu Tătaru, îndemnându-i pe toți cei care își zic veterani să analizeze foarte bine ce fac, să nu fie lași și trădători ai adevăraților veterani.