logo

Majoritatea cetăţenilor cred că autorităţile locale nu fac faţă sarcinilor, sondaj


https://www.ipn.md/ro/majoritatea-cetatenilor-cred-ca-autoritatile-locale-nu-fac-fata-sarcinilor-sonda-7967_1019686.html

Majoritatea cetăţenilor consideră că autorităţile locale nu fac faţă sarcinilor puse. Datele unui sondaj realizat de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova arată că 54% din respondenţi sunt de această părere, iar circa  o pătrime sunt de părere opusă. Totodată, 23% nu şi-au creat o opinie în acest sens. Cercetarea, prezentată miercuri, 22 aprilie, mai relevă că doar o treime din populaţie este cât de cât mulţumită de calitatea serviciilor pe care le acordă administraţia publică locală, transmite IPN.

Întrebaţi care sunt dificultăţile care frânează prestarea serviciilor publice, 44,1% din intervievaţi au menţionat lipsa resurselor bugetare. Printre alte motive menţionate este faptul că statul nu acordă suficientă atenţie acestei probleme şi că autorităţilor locale sunt indiferente faţă de interesele populaţiei.

Sondajul arată că doar 16% din respondenţi au reuşit să-şi rezolve problema atunci când s-au adresat la primărie, 36% – au soluţionat-o doar parţial, iar fiecare al cincilea intervievat  a recunoscut că nu numai că nu şi-a rezolvat problema, dar şi-a făcut altele noi. E necesar de menţionat că 28% dintre cetăţeni niciodată în ultimii 5 ani nu s-au adresat la primărie cu întrebările care-i preocupă.

În cadrul cercetării respondenţii au fost întrebaţi şi despre reforma administrativă. În concluzie, vicepreşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Andrei Dumbrăveanu, a notat că populaţia nu este pregătită de reformă, este slab informată, nu cunoaşte rolul administraţiei publice locale, nu cunoaşte mecanismele şi instrumentele pe care le aplică administraţia publică locală ca să dezvolte localitatea.

Potrivit sondajului, în cazul în care alegerile generale locale s-ar desfăşura în prima duminică care urmează după sondaj, la urne sigur s-ar prezenta 45% din respondenţi, iar

39% probabil s-ar prezenta. Preferinţele electorale se împart în felul următor: PSRM – 17,9%, PCRM – 10,7%, PL – 10,4%, PLDM – 9,8%, PDM – 8,1%, Partidul Nostru – 5,9%,  PPE – 5,1%, pentru alt partid sau candidat independent – 2,2%.

Studiul sociologic: „Vox Populi – aprilie 2015, „Alegerile generale locale 2015 şi reforma administrativă în viziunea populaţiei şi a experţilor” a fost efectuat în perioada 1-12 aprilie  pe un eşantion de 1179 respondenţi din 79 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de 3%.