Majorarea TVA la zahăr îi va ruina din nou pe producătorii de sfeclă, Nicolae Moraru
https://www.ipn.md/ro/majorarea-tva-la-zahar-ii-va-ruina-din-nou-pe-7966_999343.html
Ramura de cultivare a sfeclei şi de producere a zahărului este una din cele care activează normal în Moldova, dar dacă majorăm TVA de la 8 la 20% la zahăr, totul se va distruge, astfel a explicat presei Nicolae Moraru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Sfeclei de Zahăr, aderarea membrilor Asociaţiei la protestele paşnice, desfăşurate astăzi de producătorii agricoli.
Majorarea va duce la diminuarea eficienţei ramurii, pentru că noi nu putem să concurăm cu asemenea ţari precum este Ucraina. Nici în privinţa subvenţiilor, dar nici a fluxului de producţie ucraineană ne piaţa noastră. Ei merg şi la preţuri de dumping, ca să vândă, dar autorităţile moldoveneşti nu pot să le demonstreze, nu vor, dar, probabil, nu au capacităţile corespunzătoare, a specificat el.
„În 2004, ramura noastră era pe cale de ducă, astăzi avem 5 fabrici cate activează, suprafeţele cultivate cu sfeclă s-au majorat de la 10 mii de hectare la 30 mii de hectare. Este o realizare, căci pentru înfiinţarea unui hectar de sfeclă de zahăr sunt necesare 16-18 mii lei, adică peste o mie de euro”, a adăugat el.
Moraru a spus că, în ultimii doi ani, cultivatorii de sfeclă au reuşit să semneze contracte de asigurare a culturii, companiile de asigurare au fost convinse să accepte asigurările, acesta fiind un succes atât pentru ele, cât şi pentru producători care, în caz de secetă, ei pot să-şi recupereze parţial cheltuielile.
„Producătorii au îndrăgit această cultură, sunt satisfăcuţi mai ales când văd că iau câte 45-50 tone de rădăcini dulci la hectar. Multe gospodării au făcut investiţii mari procurând combine performante şi scumpe de recoltare, în anul trecut s-au procurat 8 asemenea combine. De ce vrem acum să distrugem totul? Poate de procesatorii şi exportatorii n-o să piardă la prima etapă pentru că ei o să exporte. Dar ca să poată exporta, ei vor fi puşi în situaţia să micşoreze preţul de achiziţie al sfeclei de zahăr. Dacă va fi mai mic decât în anul trecut ,de 600 lei pentru o tonă, producătorilor de sfeclă nu le va fi rentabil s-o producă”, a spus Moraru.
El spune că că nu înţelege ce a vrut să spună Ministerul Finanţelor când a afirmat că toţi producătorii trebuie să fie trataţi în mod echitabil. „”Nu am găsit nici o ţară unde să fie TVA la zahăr mai mare de 10 la sută, e o ramură specifică, inclusiv, în Rusia, dar şi în ţări din UE. În Ungaria cota standard TVA este 24 la sută, dar la produsele agricole e micşorată, vrea şi România să micşoreze TVA aplicată la produsele agricole”, afirmă Nicolae Moraru.
„Dacă majorăm TVA la zahăr, nu o să fie neapărat deficit de zahăr, dar o să ruinăm fermierii noştri şi mai apoi o să plătim fermierii din alte ţări şi o să importăm zahăr”, a concluzionat Moraru.