logo

Majorarea tarifului la energie ar putea provoca creşterea preţului la apă


https://www.ipn.md/ro/majorarea-tarifului-la-energie-ar-putea-provoca-cresterea-pretului-la-apa-7967_1023596.html

Tariful pentru apă ar putea creşte ca urmare a majorării costului pentru energia electrică. Întreprinderea „Apă-Canal Chişinău” a înaintat Primăriei şi Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică informaţia privind costurile pentru serviciile prestate. Astfel, directorul tehnic al companiei, Vitalie Midari, a menţionat în cadrul şedinţei operative de la Primăria capitalei că din cauza scumpirii energiei, cheltuielile „Apă-Canal Chişinău” se majorează cu 14 milioane de lei anual, transmite IPN.

„Energia electrică are o pondere de peste 20% în costul serviciului de alimentare cu apă. De aceea, scumpirea esenţială a energiei influenţează şi costurile de producere ale întreprinderii noastre. Ultima dată tarifele au fost aprobate în anul 2009. Nivelul de inflaţie a fost foarte mare în ultimii ani”, a menţionat Midari.

Directorul tehnic al „Apă-Canal” a declarat că a transmis ANRE informaţia privind costurile de producţie ale companiei şi aceasta urmează să stabilească, dacă trebuie sau nu ajustate preţurile la apă. Ulterior, „Apă-Canal Chişinău” va face o solicitare în acest sens la ANRE.

În plus, Vitalie Midari face trimitere şi la un proiect de 60 de milioane de euro semnat de companie cu structurile internaţionale. „Noi am semnat acel proiect de 60 de milioane de euro care presupune şi ajustarea la timp a tarifelor. El este sub garanţia Primăriei municipiului Chişinău şi este finanţat din trei surse: Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii şi Uniunea Europeană. Contractul prevede ajustarea tarifelor ca să avem capacitate de a întoarce aceşti bani înapoi”, a continuat Midari.

Luni, 9 noiembrie, a fost reconfirmat tariful pentru energia electrică, majorat în iulie, apoi suspendat în septembrie. Astfel, consumatorii conectaţi la reţelele RED Union Fenosa achită 2 lei şi 16 bani pentru un kw/oră, cei de la RED Nord – 2 lei şi 23 de bani, iar RED Nord-Vest – 2 lei şi 33 de bani pentru un kw/oră.