logo

Majorarea tarifelor la energie poate duce la un cerc vicios, opinii


https://www.ipn.md/ro/majorarea-tarifelor-la-energie-poate-duce-la-un-cerc-vicios-opinii-7966_1021766.html

Majorarea tarifelor la energia electrică era inevitabilă în condițiile în care inflația a crescut cu aproape 47% din 2009. Decizia va conduce însă la scumpiri în lanţ, care vor afecta în primul rând păturile social-vulnerabile. Subiectul a fost discutat la o masă rotundă privind îmbunătăţirea programului de eficienţă energetică pentru familiile cu venituri mici, transmite IPN.

Directorul tehnic al întreprinderii „Termoelectrica”, Iurie Răzlovan, spune că ridicarea tarifelor nu înseamnă că și banii se vor colecta. „Și atunci intrăm într-un cerc vicios – avem tarife ajustate, dar banii nu se colectează. Trebuie să înțelegem că acesta va duce la datorii și la probleme în interiorul întreprindeii și aici trebuie să existe un echilibru”, a spus acesta.

Expertul independent Ion Butmalai a remarcat că cele mai afectate de scumpirile în lanț vor fi categoriile vulnerabile de populație, care vor acumula datorii cu mult peste veniturile pe care le au, dar şi eșecul reformelor amânate din sectorul energetic se va transpune tot pe umerii populației. „Costul de întreținere a unui apartament de 50m2 ca urmare a majorării energiei termice va ajunge în curând la 1650 lei, iar în această situație, capacitatea de plată a categoriilor vulnerabile se va reduce considerabil, iar programele de ajutor social nu vor fi în stare să amortizeze șocurile resimțite de aceste categorii”, este de părere Ion Butmalai.

Victor Cojocaru, directorul fabricii „Franzeluța”, a estimat că majorarea tarifelor la energie va determina și creșterea prețului la pâine, cu aproape 11%. „Pentru primul semestru al acestui an întreprinderea noastră a înregistrat pierderi de aproape 5 milioane de lei, iar noile majorări ne vor afecta și vom avea costuri suplimentare de 14 milioane de lei”, a menționat directorul, notând că au mai rămas trei luni până la începerea sezonului de încălzire și ar trebui găsite soluţii şi pentru familiile vulnerabile, şi pentru întreprinderi.

Familiile vulnerabile din Chișinău beneficiază de o reducere de 40% din factura pentru termificare. Pentru perioada rece a anului din anul 2014, Primăria municipiului Chișinău a alocat 52 de milioane de lei destinate familiilor vulnerabile, iar pentru anul curent această cifră a ajuns la 77 de milioane de  lei.