Majorarea pragului electoral contribuie la consolidarea opoziţiei, consideră şeful statului
https://www.ipn.md/ro/majorarea-pragului-electoral-contribuie-la-consolidarea-opozitiei-considera-sefu-7965_970702.html
Majorarea pragului electoral de la 4 la 6 la sută contribuie la consolidarea opoziţiei, este de părere preşedintele Vladimir Voronin. Şeful statului, preşedinte al Partidului Comuniştilor (PCRM), a făcut o declaraţie în acest sens miercuri, 23 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele crede că partidele de opoziţie au început să se consolideze pentru că au eşuat în luptele electorale anterioare. „Moldova Democratică s-a prăbuşit, Alianţa Moldova Noastră s-a destrămat, apoi s-a destrămat Partidul Democrat”, a precizat preşedintele. El a relevat că iniţiativa opoziţiei de a se consolida nu constituie un lucru antidemocratic, dar a criticat faptul că unele partide „discreditează imaginea R. Moldova de dragul obiectivelor electorale”.
Vladimir Voronin s-a arătat nedumerit de faptul că unii politicieni, în special, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, se expun împotriva pragului electoral de 6%. Şeful statului a relatat că anume Dumitru Diacov, alături Mircea Snegur au încercat insistent să-l convingă, atunci când PCRM era în opoziţie, să voteze majorarea pragului până la 6%, cu intenţia de a împiedica accederea în Parlament a Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD).
Întrebat dacă există un parteneriat politici între PCRM şi PPCD, Vladimir Voronin a spus că nu se poate vorbi despre un parteneriat aşa cum este, de exemplu, cel dintre Partidul Social-Democrat şi Partidul Democrat. Preşedintele a lăsat să se înţeleagă că nu exclude un parteneriat pe viitor între PCRM şi PPCD. El şi-a exprimat siguranţa că în acest caz, liderul PPCD, Iurie Roşca, îşi va respecta toate angajamentele asumate, aşa cum a făcut-o în urma votării preşedintelui la 4 aprilie 2005. „Pentru aceasta Iurie Roşca a fost şi este bătut din toate părţile, dar el nu merită să fie bătut”, a menţionat şeful statului. În general, preşedintele a făcut doar aprecieri pozitive la adresa liderului PPCD. „Iurie Roşca este în primul rând o personalitate, un om de credinţă şi credibil. Este bărbat, merge întotdeauna în aceeaşi direcţii şi ştie întotdeauna ce vrea”, a spus Vladimir Voronin. Potrivit preşedintelui, contrar sondajelor, Iurie Roşca are un rating mai mare decât preşedintelui Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urecheanu, cel puţin cu 2 puncte, de 9-10%.
Solicitat să comenteze declaraţia comună a reprezentanţilor statelor-membre UE, care au îndemnat autorităţile să revadă legislaţia electorală, Vladimir Voronin a răspuns că nici Preşedinţia, nici Guvernul sau Parlamentul nu deţin textul acestei declaraţii. „Nu pot comenta ceea ce nu am văzut şi nu am citit”, a spus şeful statului.
Parlamentul a majorat în luna aprilie pragul minim de accedere în legislativ a unui partid sau organizaţie social-politică de la 4 la 6 la sută. Anterior, în anul 2005 Parlamentul a redus pragul de la 6 la 4% la recomandarea Consiliului Europei, OSCE, Parlamentului European şi observatorilor internaţionali din campania electorală.