logo

Majorarea alocației pentru victimele represiunilor politice, votată în prima lectură


https://www.ipn.md/ro/majorarea-alocatiei-pentru-victimele-represiunilor-politice-votata-in-prima-lect-7967_1042944.html

Cuantumul alocației lunare de stat pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice se propun a fi majorate începând cu 1 septembrie 2018. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de deputați în primă lectură, transmite IPN.

Conform proiectului, victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990 urmează să primească o alocație lunară de stat în valoare de 500 de lei, comparativ cu 100 de lei, în prezent. Totodată, persoanele care se încadrează în două sau mai multe categorii de beneficiari li se va stabili o singură alocație, la alegere.

Potrivit autorilor, modificările au fost efectuate cu scopul asigurării unei protecții suplimentare celor 8 452 de victime reabilitate ale represiunilor politice, cuantumul alocației cărora nu a fost majorat din anul 2012.

Pentru implementarea modificărilor propuse, în anul 2018 vor fi necesare mijloace financiare în sumă de 12,9 mii lei. Banii sunt prevăzuți în limita sumei transferurilor de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul curent.