logo

Maia Sandu, Victoria Furtună și Alexandru Stoianoglo apar cel mai des la TV


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-victoria-furtuna-si-alexandru-stoianoglo-apar-cel-8013_1108063.html

Maia Sandu a avut cele mai multe aparții la TV, după frecvență și mențiuni. Candidata PAS la alegerile prezidențiale din 20 octombrie a fost reflectată diferit, de cele mai multe ori neutru, dar sunt și apariții în context negativ. Dintre toți concurenții electorali, ea are cele mai multe apariții în context negativ și tot ea are cele mai multe mențiuni în context pozitiv. Maia Sandu este urmată de Victoria Furtună și Alexandru Stoianoglo. Ceilalți candidați și candidate au avut parte de reflectare neutră, în mare parte, și, din când în când, câte o apariție pozitivă sau negativă, în funcție de evenimentul la care au participat sau declarațiile pe care le-au făcut. Constatările se conțin în al treilea raport de monitorizare a mass-mediei în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie, realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte.

Într-o conferință de presă, directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a menționat că, în a treia săptămână de campanie electorală, cele la cele 10 posturi TV monitorizate au fost difuzate în total 316 materiale: 270 de știri, 37 de emisiuni și nouă dezbateri.

La Cinema 1, tonalitatea reflectării actorilor electorali a fost mai mult neutră, dar și negativă și pozitivă pentru unii candidați. Maia Sandu a fost reflectată mai mult negativ, dar și pozitiv, și neutru. La Exclusiv TV, tonalitatea reflectării majorității actorilor electorali a fost neutră. Majoritatea partidelor politice au fost reflectate neutru, cu excepția partidului de guvernământ, fapt ce a defavorizat-o pe Maia Sandu.

Gagauziya Radio Televizionu (GRT) a avut în știri o tonalitate neutră a prezentării majorității actorilor electorali. Totuși, în special în emisiuni, Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo, Renato Usatîi și Irina Vlah au fost reflectați mai mult negativ.

La Jurnal TV, partidele politice au apărut neutru, iar în unele cazuri negativ. La postul public Moldova 1, tonalitatea reflectării candidaților a fost neutră în majoritatea cazurilor. Maia Sandu a fost reflectată și negativ, și neutru, fiind totodată avantajată și de tonalitatea pozitivă a numărului relativ mare de materiale privind activitatea autorităților centrale.

Postul TV N 4 a pus partidul de guvernământ și candidata PAS în lumină negativă în toate emisiunile și dezbaterile difuzate. În știri activitatea Guvernului a fost tratată mai mult negativ. La Pro TV Chișinău candidații electorali au fost prezentați preponderent în lumină neutră. Fostul partid politic Șor și blocul Victorie au avut mai multe apariții în context negativ.

La TV 8, majoritatea concurenților electorali au fost prezentați în lumină neutră, iar Victoria Furtună a fost defavorizată de cele mai multe apariții în lumină negativă. În emisiunile de la TVC 21, contextul politic a fost analizat pe larg cu trei concurenți electorali, ceea ce i-a pus în lumină pozitivă. Dintre candidați, Maia Sandu a fost defavorizată. La TVR Moldova, majoritatea candidaților au fost reflectați neutru. Prin transfer de imagine, Maia Sandu a fost favorizată de tonalitatea pozitivă a aparițiilor autorităților centrale și PAS.