Despre Holodomor, foametea organizată, trebuie să se vorbească în fiecare școală, să fie scris în fiecare manual de istorie, să se facă plăci ale memoriei cu numele fiecărei victime. Dacă neglijăm acest trecut, riscăm să nu ne învățăm lecția și să ajungem ca istoria să se repete, a afirmat președintele Maia Sandu, la ceremonia „Aprinde o lumânare”, consacrată memoriei victimelor Holodomorului, transmite IPN.
„De nouă luni de zile Rusia încearcă prin cele mai criminale și teroriste metode să-și supună poporul ucrainean. Milioane de oameni și-au părăsit casele și țara, milioane stau în întuneric și frig, cu bombe zburând deasupra capului. Și omorând copii de două zile. Și-a atins Rusia scopul semănând atâta nenorocire? – Nu!”, a spus șefa statului.
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, a menționat că în urma Holodomorului organizat de autoritățile sovietice au murit cel puțin patru milioane de ucraineni, iar ororile retrăite și-au lăsat o amprentă asupra mai multor generații de ucraineni. În mod absolut imprevizibil, și după 90 de ani de la foamete împotriva ucrainenilor la fel sunt folosite „metode genocide sub formă de război pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei care a demonstrat că Rusia din nou își dorește să distrugă națiunea ucraineană, identitatea cultură și limba ucraineană”.
Potrivit ambasadorului, atacurile asupra infrastructurii critice nu sunt altceva decât o încercare de a îngheța ucraineni și de a-i forța să plece în străinătate. Aproape cinci milioane de ucraineni deja au părăsit țară. Moldova simte și ea consecințele acestor atacuri, chiar săptămâna trecută. „Eu nu am nicio îndoială că toate planurile criminale ale agresorului vor eșua. Spre deosebire de anii ’30 ai secolului trecut, când guvernele occidentale preferau să tacă cu privire la Holodomor, astăzi Ucraina are sprijinul întregii lumi civilizate”, a conchis el.
Astăzi Holodomorul este recunoscut ca genocid al poporului ucrainean de către 23 de țări ale lumii, inclusiv SUA și Canada, dar și drept crimă împotriva omenirii, de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Parlamentul European.