logo

Maia Sandu: Tragedia prin care trec sutele de mii de familii este și durerea noastră


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-tragedia-prin-care-trec-sutele-de-mii-7967_1088103.html

Președintele Maia Sandu afirmă că autoritățile moldovenești s-au mobilizat rapid și lucrează în regim de alertă. Continuă monitorizarea îndeaproape a evoluțiilor războiului din Ucraina. Șefa statului este mândră de mobilizarea și implicarea civililor pentru a le acorda sprijin ucrainenilor veniți în țară, transmite IPN.

„Ieri dimineață ne-am trezit într-o lume nouă – mai violentă, mai incertă, mai instabilă – o lume în care războiul neprovocat este posibil. Și face victime chiar în apropierea frontierelor Republicii Moldova”. „Ucraina este prietenul nostru. În Ucraina locuiesc rudele noastre. Tragedia prin care trec sutele de mii de familii este și durerea noastră. Sunt momente cumplite pentru cei aflați în calea urgiei fără a avea vreo vină”, a notat șefa statului.

„În vremuri grele acționăm cu calm și responsabilitate pentru a asigura, în primul rând, siguranța cetățenilor noștri. În asemenea vremuri, ca de altfel tot timpul, suntem cu gândul la oameni, la cetățenii noștri, dar și la cei ai Ucrainei, care au de suferit cel mai mult de pe urma războiului. De două zile locutorii orașelor ucrainene trăiesc cu realitatea acțiunilor militare care îi alungă din casele lor și îi împing pe drumuri. Ca oameni, astăzi trebuie să fim cu toții solidari cu ucrainenii. Republica Moldova a arătat că este aproape de oamenii din Ucraina care au nevoie de ajutor”, a mai spus șefa statului.

Timp de 24 de ore, în Moldova au intrat peste 16 mii de oameni „nevoiți să-și părăsească țara pentru a scăpa de urgia războiului”. Mulți au venit la rude, la prieteni, dar statul îi ajută pe cei care nu au pe nimeni, oferindu-le transport, cazare. Chiar dacă în următoarele zile fluxul de migranți va crește, vor fi primiți toți care vor cere ajutor, a declarat Maia Sandu. Șefa statului a mai spus că s-a bucurat să vadă mobilizarea exemplară din partea cetățenilor moldoveni, care sunt dispuși să acomodeze în casele lor refugiații, dar și din partea autorităților locale și centrale, a oamenilor de afaceri.

„Dragi cetățeni, vă mulțumesc pentru generozitatea și solidaritatea de care dați dovadă în această perioadă grea. În vremuri tulburi trebuie să putem conta unii pe alții. Oamenii sunt alături de oameni. Putere noastră este în capacitatea noastră de a fi uniți, în omenia de care dăm dovadă, în generozitatea cu care împărțim din puținul pe care îl avem cu cei care au nevoie de sprijin. Sunt mândră de voi”, a declarat președintele Republicii Moldova.