Adoptarea Declarației de Suveranitate, acum 31 de ani, de deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, era un eveniment politic major, care semnala un prim pas în constituirea viitorului stat Republica Moldova. Prin acest pas, de rând cu balticii, ucrainenii, georgienii sau rușii, Moldova renunța la totalitarism și trecea la valorile statului democratic, menționează președintele Maia Sandu, cu ocazia Zilei Suveranității Republicii Moldova, transmite IPN.
Potrivit Maiei Sandu, fiecare dintre cele 15 foste republici sovietice și-a valorificat de propria manieră suveranitatea obținută. Pentru Republica Moldova, ca și acum 31 de ani, aceasta este „condiția firească și necesară a existenței statalității”, documentul ce proclamă supremația legii și stipulează caracterul unitar și indivizibil al statului”.
Șefa statului a menționat că evenimentele prin care a trecut de atunci Republica Moldova, inclusiv tentativele de instaurare a unui regim autoritar sau cele de capturare a statului și instituțiilor în folosul unor interese particulare sau de grup, spun că democrația trebuie apărată în fiecare zi, iar libertatea nu este doar o declarație.
„Și democrația, și libertatea înseamnă luptă continuă. O luptă în care trebuie să învingă dreptul cetățeanului de a decide liber și nesilit de nimeni asupra propriului prezent și viitor. Despre aceasta este și îmi doresc să fie în continuare suveranitatea noastră”, a subliniat președintele.
Ziua Suveranității Republicii Moldova este marcată la 23 iunie.