logo

Maia Sandu: Statul serveşte o minoritate, în loc să servească majoritatea


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-statul-serveste-o-minoritate-in-loc-sa-serveasca-7965_1028928.html

Statul în Republica Moldova serveşte o minoritate, în loc să servească majoritatea. De această părere este Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate. Într-un interviu pentru IPN, politiciana a spus că, după 25 de ani de independenţă, statul este incapabil să-şi îndeplinească funcţiile de bază, transmite IPN.

Maia Sandu a remarcat că cea mai mare realizare a fost că, în afara războiului de la Nistru, s-au evitat conflictele sângeroase ca modalitate de soluţionare a problemelor. Cel mai mare eşec ţine de faptul că, şi după 25 de ani de existenţă, statul este incapabil să-şi îndeplinească funcţiile de bază – să asigure respectarea drepturilor cetăţenilor săi, securitatea fizică şi economică a acestora, servicii educaţionale şi medicale de calitate, infrastructură elementară. În consecinţă, a crescut inegalitatea şi nivelul de sărăcie, iar o bună parte din populaţie şi-a pierdut speranţa în posibilitatea construirii unui viitor prosper acasă şi a ales să plece din ţară.

Politiciana a adăugat că practic nicio guvernare nu a gândit strategic, pe termen lung, iar rezultatele le resimţim acum. Principala greşeală a poporului este că a ales asemenea guvernări şi că nu s-a implicat suficient în controlul acestora.

Maia Sandu şi-ar dori ca Republica Moldova să fie o ţară în care oamenii să aibă siguranţa că merită să-şi construiască un viitor. „Eu aş vrea să trăiesc într-o ţară în care impozitele pe care le plătesc nu merg în buzunarele unor şmecheri ajunşi la putere prin corupţie şi minciună, ci sunt folosite în mod echitabil şi cu chibzuinţă pentru creşterea standardelor de viaţă ale tuturor cetăţenilor. Îmi doresc să fac parte dintr-o societate educată, tolerantă, solidară, unită în jurul unor scopuri comune”, a specificat preşedinta PAS.

Potrivit Maiei Sandu, guvernarea trebuie să realizeze voinţa populară şi să acţioneze în beneficiul cetăţenilor, al societăţii. Problemele ţării îşi au originea în dezbinarea pe interior şi e timpul ca oamenii să facă un efort colectiv pentru schimbare.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.