logo

Maia Sandu solicită ca Vlad Plahotniuc să fie tras la răspundere penală


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-solicita-ca-vlad-plahotniuc-sa-fie-tras-la-raspundere-penala-7965_1044479.html

Președinte Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, solicită, într-un demers adresat Procuraturii Generale, tragerea la răspundere penală a liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pentru fals în declarații și spălare de bani. Politiciana face referire la o investigație jurnalistică, potrivit căreia fostul deputat democrat nu și-ar fi declarat „cel puțin patru vile de lux pe care le deține în Europa prin intermediul unor interpuși”, transmite IPN.

În demersul său, Maia Sandu menționează că, pornind de la constatările din investigație, există bănuieli rezonabile privind comiterea de către Vlad Plahotniuc a infracțiunii prevăzute în Codul Penal – „falsul în declarații”. Potrivit ei, cu toate că aceste proprietăți au fost obținute între anii 2008 și 2012, niciuna dintre ele nu a fost menționată în declarațiile de venituri și proprietăți depuse de liderul PDM pentru anii 2008-2014.

„Din aceeași investigație, am aflat că vila din Geneva, în valoare de 31,5 milioane de franci elvețieni, a fost procurată la puțin timp după ce OTIV Prime Holding – o companie olandeză conectată la Plahotniuc – și-a vândut o parte din afacerile pe care le deținea în Moldova lui Iuri Kontievski, omul de încredere al condamnatului penal Veaceslav Platon, iar banii folosiți la cumpărarea OTIV Prime Holding provin din conturile Westburn Enterprises (firmă implicată în operațiunea de spălare a sumei de 22 de miliarde de dolari cunoscută drept Laundromatul rusesc). Întrebarea legitimă este dacă toată această operațiune se încadrează în infracțiunea de spălare de bani”, spine lidera PAS.