logo

Maia Sandu se va pronunța pentru pace în Ucraina la summitul din Elveția


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-se-va-pronunta-pentru-pace-in-ucraina-7965_1105142.html

Organizatorii summitului de pace pentru Ucraina care va avea loc la Burgenstock, Elveția, pe 15-16 iunie, vorbesc despre finalizarea listei participanților. Republica Moldova va fi reprezentantă de președinta Maia Sandu, care și-a confirmat participarea printre primii, pe 9 mai.

Au fost trimise invitații în 160 de țări și, potrivit informațiilor, circa 90 de lideri vor veni la sfârșitul săptămânii în stațiunea montană din preajma lacului Lucerna.

Pe lângă președinta Republicii Moldova, au confirmat participarea cancelarul german Olaf Scholz, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședinta SUA Kamala Harris, premierul Canadei, Justin Trudeau, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, și mulți alții.

Rusia nu a fost invitată la summit, organizatorii spunând că ea nu a manifestat voința reală a unui dialog în această chestiune. În replică, Kremlinul a repetat de mai multe ori în ultimele zile că reuniunea din Elveția „va fi despre nimic”.

Cât privește Ucraina, țara a exprimat speranța că Statele Unite vor fi reprezentate la summit de președintele Joe Biden, declarând recent că este „încântată” că la summit va merge vicepreședinta Kamala Harris.

Despre eveniment a vorbit la o conferință de presă la Berna și președinta Elveției, Viola Amherd, afirmând că summitul „nu va fi propagandă”.

Associated Press scrie că lista finală se va publica probabil vineri, în timp ce câțiva puternici actori regionali ca Turcia și Africa de Sud nu și-au anunțat participarea. India a spus că va trimite reprezentanți, dar nu e clar de ce nivel, în timp ce Brazilia și China au avertizat că nu vor lua parte decât dacă ambele țări, adică și Rusia, vor fi la masa de discuții. Și ministrul de externe al Elveției, Ignazio Cassis, a spus că toată lumea știe că nu poate exista vreun proces de pace fără Rusia.