logo

Maia Sandu: România ajută Republica Moldova continuu și necondiționat


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-romania-ajuta-republica-moldova-continuu-si-neconditionat-7965_1103573.html

Președinta Maia Sandu spune că cel mai bun mod de a celebra 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România este să punem în valoare legăturile dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului. Potrivit ei, România ajută Republica Moldova continuu și necondiționat, transmite IPN.

„Cel mai bun mod de a celebra 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România este să punem în valoare legăturile dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului, să mulțumim României pentru susținerea constantă dedicată îmbunătățirii vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova și să muncim în continuare pentru a deveni un stat dezvoltat și liber, alături de România, în marea familie europeană”, a menționat șefa statului.

Cu ocazia împlinirii a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, mai mulți oficiali români au venit cu mesaje. Printre ei se numără premierul român, Marcel Ciolacu, dar și președintele Senatului, Nicolae Ciucă. De asemenea, cu un mesaj a venit și Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. „Partidul National Liberal a fost întotdeauna alături de Republica Moldova. Mereu și mereu, noi, liberalii, am fost aici, de fiecare dată când a fost nevoie de noi. Am ajutat și vom sprijini în continuare parcursul european al Republicii Moldova”, a precizat președinte PNL Diaspora Republica Moldova.

Pe 27 martie 1918 Sfatul Țării vota prin vot nominal deschis Unirea Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) cu Regatul României. Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureș și Crișana au decis, la rândul lor, Unirea cu țara, evenimentul consfințind constituirea statului român modern.

Pe 27 martie 2017, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională.