logo

Maia Sandu: Parteneriatul Estic trebuie adaptat la noua realitate din regiune


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-parteneriatul-estic-trebuie-adaptat-la-noua-realitate-7965_1096574.html

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, declară că Parteneriatul Estic trebuie adaptat la noua realitate din regiune, unde consolidarea securității și creșterea economică sunt priorități cheie. Parteneriatul Estic trebuie să devină o platformă care sprijină și mai mult eforturile țărilor membre în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Declarațiile au fost făcute la o discuție cu delegația de ambasadori pentru Parteneriatul Estic condusă de Dirk Schuebel, emisarul special al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) pentru Parteneriatul Estic, șef al Delegației UE la Chișinău în perioada anilor 2009-2013, transmite IPN.

Șefa statului a discutat despre sprijinul oferit de statele membre UE în parcursul european al Republicii Moldova, agenda de reforme și cum Parteneriatul Estic poate livra și în continuare beneficii palpabile cetățenilor moldoveni.

„Integrarea în UE este proiectul nostru de țară, pentru care lucrează toate instituțiile statului și care este susținut de toți cetățenii care își doresc să trăiască în pace, libertate și prosperitate la ei acasă”, a mai spus Maia Sandu.



Și vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, i-a primit pe cei 23 de ambasadori pentru Parteneriatul Estic, inclusiv Dirk Schuebel. În cadrul reuniunii oficialii au discutat despre parcursul european al țării și despre progresele obținute în realizarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene.

„Ne-am referit în acest context și la vizita recentă întreprinsă la Bruxelles, în cadrul căreia am înmânat contribuțiile Republicii Moldova la Raportul de Extindere al UE pentru 2023. De asemenea, am subliniat angajamentul ferm al autorităților de a continua implementarea agendei de reforme, astfel încât să lansăm negocierile de aderare la UE în viitorul cât mai apropiat. În acest sens, ne-am referit la modalitățile de utilizare a instrumentelor PaE pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova”, a spus Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă al MAEIE.