logo

Maia Sandu: Nu există un pericol de atac militar asupra Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-nu-exista-un-pericol-de-atac-militar-7965_1088335.html

Nu există un pericol militar la adresa securității Republicii Moldova. Asigurările sunt date de președintele Maia Sandu care spune că nu există niciun indiciu ce ar trăda pregătiri militare în regiunea transnistreană. Șeful statului spune că evoluțiile din stânga Nistrului sunt monitorizate constant de autoritățile de la Chișinău, de cele din Ucraina și de partenerii externi ai țării. De asemenea, Maia Sandu califică drept lipsită de logică cererea pretinselor autorități de la Tiraspol de recunoaștere a așa-zisei independențe, după semnarea de către autoritățile de la Chișinău a cererii de aderare la Uniunea Europeană, notează IPN.

Președintele Maia Sandu spune că, deși lipsa controlului asupra raioanelor din stânga Nistrului reprezintă o vulnerabilitate și un focar de instabilitate, deocamdată nu există pericole militare la adresa Republicii Moldova.

„Avem raioanele de Est ale Republicii Moldova care nu sunt controlate de autoritățile constituționale, avem o armată străină, există o anumită doză de risc aici. Dar nu există un pericol de atac militar asupra Republicii Moldova. În regiunea transnistreană nu există mișcări, acțiuni, care ar duce la concluzia că acolo se pregătește participarea la acțiuni militare. E firesc să fim îngrijorați, nu ne-am imaginat vreodată că la hotar cu Republica Moldova vor avea loc acțiuni militare, dar, repet, nu există nicio informație care să ne arate vreun pericol militar pentru Republica Moldova”, a spus Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Maia Sandu nu s-a arătat surprinsă de pretențiile liderilor separatiști de a recunoaște independența regiunii transnistrene, după ce Chișinău a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Șeful statului spune că pretinsele autorități de la Tiraspol folosesc aceeași retorică de 30 de ani.

„Nu-mi este clară această formulare. Pe de o parte, spun că nu-și doresc să facă parte din componența Republicii Moldova, pe de altă parte, au pretenții la planurile de viitor ale Republicii Moldova. Asemenea declarații am tot văzut, nu este o noutate. Este o declarație pe care au scos-o de la naftalină. Să-i întrebăm mai întâi de ce nu renunță la Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, dacă nu le place viitorul european al Republicii Moldova?”, a mai spus Maia Sandu.

Președintele califică drept inutilă și inițiativa opoziției parlamentare cu privire la neutralitatea permanentă. Maia Sandu spune că Legea Supremă stipulează deja statutul de neutralitate, iar orice dublare a prevederilor Constituției este inoportună.

„Autorii acestui proiect nu înțeleg că Legea supremă este mai presus decât orice lege și nu are cum să se schimbe lucrurile. Neutralitatea este scrisă în Constituție. Nu văd care este rostul să vii cu alte legi care să repete ceea ce este scris în Constituție sau să completeze Constituția. Nu are sens”
, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Ieri, deputații Blocului PCRM-PSRM au anunțat înregistrarea unei inițiative legislative privind neutralitatea permanentă. Potrivit lor, proiectul vine să explice
rolul și locul forțelor militare străine, condițiile cooperării internaționale în domeniul militar, dar și măsurile privind inviolabilitatea frontierelor.