logo

Maia Sandu: Nu ascult lecții de la cei care n-au nimic în comun cu democrația


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-nu-ascult-lectii-de-la-cei-care-7965_1094085.html

Vreau să vorbesc despre democrația autentică, nu ascult lecții de la cei care n-au nimic în comun cu democrația. Astfel răspunde președintele Maia Sandu amenințărilor venite din partea Moscovei privind deteriorarea relațiilor moldo-ruse după ce Chișinăul a decis că buletinele de vot nu vor mai fi tipărite în limba rusă. Maia Sandu respinge acuzațiile venite din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe și spune că cetățenii ruși și cei vorbitori de limbă rusă din Republica Moldova nu sunt discriminați, notează IPN.

Recent, purtătoarea de cuvânt a Ministrului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat decizia Chișinăului de a tipări buletine de vot doar în limba română drept o acțiune care afectează interesele populației ruse și rusofone din Republica Moldova. În replică, președintele Maia Sandu spune că toți cetățenii țării sunt respectați în egală măsură.

„Nu mă interesează, nu citesc și nu am de gând să comentez declarațiile purtătoarei de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova. Amenințări au fost exprimate și anterior, nu suntem la prima experiență. Asta este modalitatea în care Moscova face politică externă. Noi suntem o țară liberă, o țară care vrea să rămână parte a lumii libere și respectiv, luăm decizii suverane. Vom face în continuare ce este bine pentru cetățeni. Vorbitorii de limbă rusă din această țară nu sunt în pericol. Ei sunt respectați la fel ca toți ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova. Asta am promis că-i vom respecta pe toți și vom avea grijă de siguranța tuturor. Restul sunt acuzații false și încercări de destabilizare a situației din Republica Moldova”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, Maria Zaharova a atenționat autoritățile Republicii Moldova să dea dovadă de rațiune și să nu întreprindă acțiuni care ar agrava situația deja tensionată din țară și care ar afecta relațiile bilaterale cu Rusia.

„Noi suntem o țară care crede în democrație. Am creat și vom crea toate condițiile pentru ca oamenii să poată să-și exprime liber votul. Nu se pune în pericol procesul electoral și nu se creează impedimente pentru ca oamenii să poată vota. Vreau să vorbim despre democrația autentică și nu vreau să ascult lecții de la cei care nu au nimic în comun cu democrația”, a mai spus Maia Sandu.

Potrivit noului Cod Electoral, la scrutinele din Republica Moldova buletinele de vot se tipăresc în limba română, însă, în anumite condiții, este prevăzută și tipărirea în alte limbi: „Buletinele de vot se întocmesc în limba română. Pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice, buletinele de vot se întocmesc și într-o altă limbă, la solicitarea organelor electorale din circumscripția respectivă”.