logo

Maia Sandu: Moldova riscă să rămână fără gaze și electricitate în această iarnă


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-moldova-risca-sa-ramana-fara-gaze-si-7965_1093129.html

Moldova trece printr-o criză energetică majoră și riscă să rămână fără gaze și electricitate în această iarnă din cauza războiului desfășurat în Ucraina. Pentru consumatorii moldoveni tariful la gaze a crescut de șase ori în ultimul an și este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situația în ce privește electricitatea. Constatările în acest sens au fost făcute de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul conferinței internaționale „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizate de Parlamentul României, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Președinției.

Potrivit președintelui, după ce Federația Rusă a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă, asigurarea țării cu energie electrică este o provocare zilnică. „Chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim și Guvernul de la Chișinău încearcă să ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei. Această vulnerabilitate energetică generează șantaj politic și interferență în democrație, politica internă și cea externă”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a menționat că Republica Moldova dorește să fie o zonă a libertății și a păcii. Moldova deja contribuie la o Europă mai puternică și mai unită, participând activ la gestionarea efectelor războiului. Țara, cu puținele resurse, s-a alăturat eforturilor de ajutor ale lumii libere. „Am deschis casele pentru toți refugiații ucraineni și am făcut față unor provocări de care statul nostru nu era pregătit”, a conchis președintele.

Anterior, și directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kenji Okamura, care s-a aflat în vizita de lucru în Moldova, a punctat că războiul din Ucraina și toate consecințele acestuia au afectat semnificativ Republica Moldova și au dus la creșterea necesității de finanțare externă.