logo

Maia Sandu: Moldova contează pe cooperarea cu procurorii din cadrul Parchetului European


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-moldova-conteaza-pe-cooperarea-cu-procurorii-din-7965_1091011.html

Republica Moldova contează pe cooperarea dintre organele de urmărire penală de la Chișinău și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul Uniunii Europene. Declarația aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută la întrevederea cu procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, aflată într-o vizită la Chișinău, transmite IPN.

„Combaterea corupției este angajamentul cu care am venit în fața oamenilor și ea rămâne prioritatea echipei de guvernare. Ne concentrăm eforturile pe eliminarea practicilor abuzive în gestionarea banilor și proprietăților publice și pe oferirea instituțiilor din sectorul justiției a instrumentelor eficiente ca să combată flagelul corupției. Astfel putem îmbunătăți relația cetățenilor cu statul și putem spori calitatea vieții oamenilor”, a declarat șefa statului.

Potrivit președintei, progresele în acest domeniu vin însă mai greu, în special în cazul investigării corupției mari sau în identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare. Aici, avansarea investigațiilor depinde de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții.

„Am discutat aceste lucruri, astăzi, cu procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, care se află într-o vizită la Chișinău. Am salutat faptul că Procuratura Generală și șefa Parchetului European vor semna un acord de colaborare în acest sens. Contăm pe ajutorul EPPO în investigarea fraudelor comise de fugarii de justiția moldovenească în ultimii ani, dar și în supravegherea utilizării de către Republica Moldova a fondurilor europene”, a mai spus Maia Sandu.

Tot astăzi, procurorul-șef european s-a întâlnit și cu premierul Natalia Gavrilița. Părțile au vorbit despre evoluțiile înregistrate în procesul de reformare a justiției și perspectivele de colaborare cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de experiență și cooperarea operațională în domeniul luptei cu frauda financiară și contrabanda. Șefa executivului a spus că prioritatea zero a Guvernului rămâne a fi combaterea corupției, iar organele de drept din Republica Moldova întreprind deja un șir de acțiuni pentru investigarea cazurilor mari de corupție, identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare și desecretizarea offshorurilor.

„Din primele luni, am prioritizat reformarea sistemului justiției. Fără o reformă veritabilă nu ne vom putea integra în marea familie europeană și nici nu vom putea dezvolta țara. Suntem deschiși să colaborăm cu Parchetul European pentru a găsi împreună metode eficiente ca să facem schimbările rapid și cu impact, iar lupta împotriva corupției va rămâne înscrisă în ADN-ul acestei guvernări”, a spus Natalia Gavrilița, citată într-un comunicat de presă al Guvernului.

La rândul său, Laura Codruța Kövesi a apreciat efortul depus de autorități pentru obținerea statutului de țară candidat la aderarea în UE, subliniind că acțiunile întreprinse până acum de executiv și reformele lansate sunt susținute de Parchetul European: „Sunt aici pentru a vă transmite acest mesaj de susținere. Vedem clar că vă doriți o schimbare și, deși reformele durează, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități, nu de sisteme”, a spus procurorul-șef european, citată în comunicat.