Președinta Maia Sandu spune că Republica Moldova își dorește să continue schimbul de bune practici cu Lituania în domeniul modernizării sectoarelor de securitate și de asigurare a respectării aplicării legii. După întrevederea cu președintele lituanian, Gitanas Nauseda, la Vilnius, șefa statului a declarat că Lituania a fost alături de Republica Moldova timp de 30 de ani, iar relațiile de bună vecinătate și parteneriate de succes trebuie intensificate, fapt pentru care este nevoie de pace, transmite IPN.
„Apreciem relațiile excelente dintre noi, precum și sprijinul ferm pe care Lituania l-a oferit, de-a lungul anilor, cetățenilor noștri, aspirațiilor lor europene și transformării democratice a țării noastre. Apreciem cooperarea noastră bilaterală și dorim să o consolidăm. Avem o bună cooperare sectorială în domeniile siguranței publice, gestionării frontierelor, agriculturii, bunei guvernări și apărării. Ne dorim să lucrăm împreună în domeniul combaterii amenințărilor hibride și a dezinformării și să extindem contactele dintre comunitățile noastre locale”, a menționat Maia Sandu.
Potrivit președintei, Lituania a finanțat, în Republica Moldova, proiecte de dezvoltare în domeniul bunei guvernări și în cel legat de consolidarea capacităților societății civile. „Patruzeci și opt de companii lituaniene activează în prezent în Republica Moldova și avem un potențial bun de creștere a relațiilor economice și comerciale. Avem, însă, nevoie de pace pentru a realiza aceste obiective. În urmă cu patru luni și jumătate, Rusia a atacat Ucraina în mod neprovocat și nejustificat. Această tragedie, care continuă încă, ne privește pe toți. Republica Moldova a condamnat ferm, încă de la început, războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a notat șefa statului.
Președinta a declarat că, în pofida numeroaselor crize, Republica Moldova este pe calea dezvoltării și integrării europene. „Aspirațiile noastre sunt clare: dorim să oferim cetățenilor noștri șansa unei vieți mai bune, pașnice și prospere acasă, în Moldova. În acest scop, pe 4 martie, Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar pe 23 iunie, am primit statutul de țară candidată. Domnule președinte, vă mulțumesc pentru contribuția personală la această decizie comună. Statutul de țară candidată oferă Moldovei speranța că, în ciuda provocărilor fără precedent, ne putem transforma și moderniza țara, și avem sprijinul comunității europene”, susține Maia Sandu.
Șefa statului a participat la ceremonia de ridicare a drapelului național cu ocazia Zilei Statalității. Maia Sandu a primit cea mai înaltă distincție de stat a Lituaniei, Ordinul Vytautas cel Mare.