logo

Maia Sandu la reuniunea CORLEAP: Încurajez primarii din regiune să se sprijine reciproc


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-la-reuniunea-corleap-incurajez-primarii-din-regiune-7967_1086520.html

Țările Parteneriatului Estic se confruntă cu provocări comune în domeniul guvernării locale. Conducerea Republicii Moldova împărtășește obiectivul de a construi comunități prospere, care să ofere locuitorilor oportunități de muncă, acces la apă și canalizare, servicii de sănătate și educație de calitate. Despre aceasta a vorbit președintele Maia Sandu în deschiderea celei de-a zecea reuniuni a Conferinței Autorităților Regionale și Locale a Parteneriatului Estic (CORLEAP), care se desfășoară la Bruxelles. Șefa statului a încurajat reprezentanții administrației publice locale din țările din regiune să construiască parteneriate, să se sprijine reciproc și să împărtășească bune practici, transmite IPN.

„Depopularea a lovit puternic comunitățile noastre rurale. Vrem ca oamenii să rămână acasă. Vrem ca cei plecați să revină. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să investim în regiunile rurale și să creăm noi oportunități de creștere în fiecare localitate. Trebuie să construim Europa acasă”, a declarat Maia Sandu.

Evidențiind descentralizarea fiscală ca un element important al succesului dezvoltării locale, șefa statului s-a referit la sprijinul de care au nevoie primarii care lucrează pentru a îmbunătăți viața oamenilor din sate și orașe. „În ultimii ani, diverși oficiali corupți de la putere în Moldova au făcut presiuni de ordin politic asupra primarilor, pentru ca aceștia să se supună agendei lor. I-au hărțuit pe cei care refuzau să îndeplinească ordinele politice ilegale, deseori folosind forțele de ordine sau tăindu-le accesul la finanțare. Această practică nefastă a extins corupția politică, a intervenit  peste eforturile de colectare de fonduri la nivel local și a slăbit sistemul nostru democratic în ansamblu. Împreună cu guvernul ne angajăm să sprijinim și să menținem independența autorităților publice locale”, a declarat președintele Republicii Moldova.

Primarii trebuie să înțeleagă puterea pe care o au. Sursa acestei puteri își are rădăcina în sprijinul oamenilor și în legătura puternică pe care o au cu comunitatea lor. Primarii joacă un rol crucial în consolidarea proceselor democratice și a tradiției democrației, a mai spus șefa statului.