logo

Maia Sandu la Geneva: Moldova lucrează pentru un viitor în comunitatea națiunilor europene


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-la-geneva-moldova-lucreaza-pentru-un-viitor-7965_1094034.html

Ani de zile, Moldova a ratat oportunități de a se dezvolta într-o manieră durabilă, transparentă și responsabilă. Astăzi, mergem ferm pe calea progresului și suntem hotărâți să promovăm agenda națională de dezvoltare într-un mod responsabil și transparent. Declarația aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută la Geneva în deschiderea segmentului de nivel înalt și a dialogului Summitului privind cooperarea eficientă pentru dezvoltare 2022, transmite IPN.

Șefa statului a menționat că Republica Moldova mizează pe ajutorul și sprijinul prietenilor din comunitatea internațională. „Ajutorul dumneavoastră face o mare diferență pentru țara mea – ajutându-ne să avansăm în reformele necesare, să ne consolidăm instituțiile, să oferim noi servicii pentru cei mai vulnerabili, să promovăm politici progresive în economie sau în mediu și să schimbăm viețile cetățenilor noștri în bine”, a notat Maia Sandu.

Președinta a spus că Republica Moldova se confruntă cu provocări fără precedent și interconectate între ele. Potrivit ei, inițial a fost pandemia COVID-19, ulterior Federația Rusă a început războiul împotriva Ucrainei, iar acum Moldova se confruntă cu criza energetică. „În timp ce Moldova se pregătește acum pentru o iarnă grea cauzată de o criză energetică fără precedent, lucrăm cot la cot cu partenerii noștri pentru a face față acestei provocări. Dorim să ne asigurăm că, în această iarnă, cetățenii noștri vor avea acces la gaz, încălzire și electricitate la un preț rezonabil”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului afirmă că astăzi, Guvernul s-a angajat să realizeze reforme în contextul integrării în Uniunea Europeană, inclusiv reforma administrației publice care va îmbunătăți capacitatea sistemului național. „Vom continua să reducem costurile tranzacționale ale asistenței pentru dezvoltare. De asemenea, promovăm schimbul regulat de informații între Guvern, partenerii de dezvoltare, societatea civilă și sectorul privat, drept cheie pentru o coordonare eficientă și parteneriate de succes”, spune președinta.

Maia Sandu a mai declarat că Moldova lucrează pentru un viitor în comunitatea națiunilor europene, ca parte a lumii libere. „Într-o lume cu provocări din ce în ce mai complexe, a realiza aceste lucruri de unul singur nu este o opțiune. Moldova este angajată pe o cale democratică de dezvoltare. Și în această transformare, contăm pe ajutorul partenerilor noștri”, a mai spus președinta.