logo

Maia Sandu: La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-la-anticipate-sau-la-referendum-oamenii-vor-7965_1079914.html

Președintele Maia Sandu susține că poporul este deținătorul real al puterii în stat și el este cel care poate să tranșeze situația creată. Șefa statului spune că, la anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării. Declarațiile au fost făcute marți seara, ca urmare a hotărârii Curții Constituționale, prin care a fost declarat neconstituțional decretul de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, transmite IPN.

„Am luat act de decizia Curții Constituționale. Într-o situație de normalitate, poate ar fi de înțeles, în sensul în care decizia încearcă să determine limitele de competență ale fiecărei autorități în procesul de creare a Guvernului. Doar că noi astăzi nu suntem, nu avem situație de normalitate. Situația de astăzi seamănă foarte mult cu situația de la sfârșitul anului 2015 - începutul anului 2016, atunci când oligarhul Plahotniuc, cumpărând mai mult de o treime din deputați de la mai multe partide, și-a încropit o majoritate parlamentară de buzunar. După ce președintele Timofti a fost impus să desemneze candidatul acelei majorități, Plahotniuc și-a numit propriul guvern și ulterior a capturat total statul”, a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă.

Președintele a menționat că toată lumea își amintește ce s-a întâmplat în perioada statului capturat și au fost necesari ani de rezistență și de luptă pentru a decapita acel regim autoritar. Potrivit Maiei Sandu, deoligahizarea însă nu a fost posibilă pentru că în Parlamentul actual, care a fost ales în timpul regimului autoritar, nu au ajuns suficienți deputați care să vrea să curețe statul de influențele nefaste ale oligarhilor.

„Toți cei care au declarat în nenumărate rânduri că țara are nevoie de alegeri anticipate, inclusiv cei care au susținut demisia propriului guvern doar pentru a face posibile alegerile anticipate, astăzi ne spun că e nevoie de guvern temporar care să salveze țara. Eu nu îi cred. Nu îi cred atunci când spun că vor susține un guvern care să ajute oamenii să depășească criza pandemică și economică”, susține șefa statului.

Maia Sandu a declarat că „așa-zisa lor majoritate nu are nimic în comun cu salvarea țării. Or, țara trebuie salvată de hoți, de cei care pun interesul personal mai presus de interesul țării, de cei care o țin prizonieră corupției și subdezvoltării, de cei care se opun schimbării doar pentru că le este teamă că nu le vor mai merge schemele și vor avea de dat socoteală în fața legii”.

„Am spus acest lucru de zeci, de sute de ori și o să repet și astăzi – în acest parlament nu există 51 de deputați care să susțină lupta împotriva corupției. Toată lumea știe asta. Cea mai mare rezistență la reforma justiției e în actualul parlament. Cei care s-au înfruptat din hoții de sute de milioane și miliarde nu vor să se înfăptuiască justiția. Cei care au încălcat legea de 3 ori pe zi nu vor judecători și procurori independenți și onești. Deoligarhizarea țării trebuie începută din Parlament. Totul are o limită, iar Moldova are cu disperare nevoie de un nou început, de un Parlament cinstit și dedicat treburilor țării. De un guvern de profesioniști care să fie susținut de o majoritate adecvată, cu angajament nu pentru o lună sau două, ci pentru proiecte de durată”, a notat președintele.

„Deputaților care nu sunt prinși în mrejele clanurilor mafiote le cer un pic de curaj și asumare. Curajul de a merge în alegeri anticipate și asumarea că nimic bun nu mai poate ieși cu actuala structură parlamentară. Le cer să-și amintească de anul 2016 și mai ales de ce a urmat după votul din 2016”, a mai spus Maia Sandu.

Decretul președintelui Maia Sandu, prin care în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru a fost desemnată repetat Natalia Gavrilița, a fost declarat neconstituțional. Hotărârea a fost emisă de către Curtea Constituțională, care a admis parțial sesizarea deputaților Partidului Socialiștilor. Curtea a statuat că, pentru a fi respectat articolul 98, alineatul 1 din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.