logo

Maia Sandu îndeamnă liderii țărilor să acționeze cu înțelepciune pentru a evita violențele


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-indeamna-liderii-tarilor-sa-actioneze-cu-intelepciune-7965_1088009.html

Republica Moldova condamnă vehement acțiunile ostile față de Ucraina, susține ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și va sprijini toate eforturile internaționale de căutare a soluțiilor pașnice, politice, bazate pe dialog și negocieri pentru restabilirea păcii și stabilității în regiune și reluarea dialogului dintre părți pentru soluționarea crizei. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Maia Sandu, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Șefa statului a îndemnat liderii țărilor implicate în conflict să acționeze cu înțelepciune pentru a evita violențele sau vărsările de sânge. Recunoașterea de către Federația Rusă a așa zisei „independențe” a teritoriilor separatiste din regiunile Lugansk și Donețk ale Ucrainei este o nouă încălcare gravă a principiilor și normelor dreptului internațional.

Maia Sandu a venit și cu un mesaj către moldoveni prin care a îndemnat la unitate. Președintele a solicitat instituțiilor statului să monitorizeze atent sursele de știri false, mesajele de instigare la ură și propagandă și să ia măsuri conform legii pentru a le preveni.

Republicii Moldova păstrează un dialog permanent cu statele vecine și partenerii europeni pentru a consolida poziția comună referitor la situația din Ucraina. Există o solidaritate puternică cu privire la integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și soluționarea pe cale pașnică a conflictului în rândul țărilor participante, a declarat Maia Sandu.

Instituțiile statului sunt mobilizate pentru a interveni pentru a asigura viața și securitatea cetățenilor țării, a comunicat președintele. Astăzi va avea loc ședința Grupului de lucru pe probleme de securitate regională, unde vor fi actualizate planurile de măsuri, în virtutea noilor circumstanțe. Se pregătesc măsurile necesare pentru protejarea spațiului informațional al țării de elemente de dezinformare și propagandă.

Maia Sandu a reiterat apelul MAEIE pentru cetățenii moldoveni de a evita deplasările în regiunile de est ale Ucrainei și de a verifica alertele de călătorie emise de Ucraina. De asemenea, Moldova este pregătită să ajute cetățenii ucraineni în caz că aceștia au nevoie de ajutor.