logo

Maia Sandu în Parlament: În 2030 Moldova trebuie să fie membră a UE


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-in-parlament-in-2030-moldova-trebuie-sa-7965_1095837.html

„În 2030, Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene. Acum este șansa reală să devenim membru cu drepturi depline al familiei europene. Avem susținerea statelor UE. Moldovenii au ales calea europeană, dar cât de repede vom ajunge acolo depinde de noi toți”. Declarația aparține președintei Maia Sandu și a fost făcut în plenul Parlamentului la ședința de vineri, transmite IPN.

Șefa statului a menționat că, timp de trei decenii, Republica Moldova, condusă de diferite partide, politicieni, guverne, a încercat să meargă pe mai multe drumuri, însă toate au eșuat. „În timp ce statele care au devenit membre ale Uniunii Europene în ultimele două decenii și oferă acum bunăstare și siguranță pentru cetățenii lor, asigură dreptate, pensii și salarii bune, Moldova abia iese din captivitate, captivitate în care ne-au sufocat ani la rând trădători, hoți, oligarhi”, a menționat Maia Sandu.

„Și vă întreb, în special pe cei care au plecat din această sală, vă întreb, stimați deputați care nu susțineți aderarea Moldovei la UE, ce ideologie de partid vă oprește să scoateți țara din întuneric și să recunoașteți că o altă cale de dezvoltare pentru Moldova, decât cea a integrării europene, nu există. Unde ne-au dus toate opțiunile care au fost promise oamenilor: CSI, Uniunea Vamală, Uniunea Economică Eurasiatică, opțiunea „și cu unii, și cu alții”? Nu ne-au dus nicăieri”, a insistat președinta.

Potrivit ei, calea integrării europene nu este una ușoară, dar reprezintă unica șansă pentru ca moldovenii să aibă o viață mai bună și în pace în casa lor. De asemenea, este unicul drum către asigurarea supraviețuirii Republicii Moldova ca țară liberă și puternică.

Maia Sandu a făcut apel către toate forțele politice să pună aderarea la Uniunea Europeană deasupra intereselor înguste și să susțină această cale necondiționat. „Desigur, putem și trebuie să polemizăm, să dezbatem conținutul și forma reformelor, dar misiunea noastră, a tuturor, este să construim pentru cetățeni o viață europeană aici. Deputații sunt aleși de oameni ca să-i reprezinte. Oamenii v-au dat încrederea de a le îmbunătăți viața. Indiferent de culoarea politică, oamenii care v-au ales vor să trăiască acasă așa cum văd că se trăiește în țările europene. E timpul să nu-i mai țineți captivi pe cetățeni unor sperietori”, a declarat președinta țării.

Șefa statului s-a referit și la necesitatea de a avea o justiție care are grijă de respectarea legii. „Schimbările care au început în justiție sunt corecte și își vor îndeplini scopul – de a avea în sistem judecători independenți, care pun legea în capul mesei. Rezistența din sistem la această curățare era de așteptat. Cei corupți, cei deprinși cu comenzi la telefon, cei obișnuiți cu mită nu vor să-și schimbe năravul sau, și mai mult, să fie pedepsiți pentru ce au făcut. Dar asta nu ne va opri”, a afirmat Maia Sandu.

Deputații din Partidul politic Șor nu au venit nici astăzi la ședință. Cei din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au anunțat chiar în debut că nu participă la ședință în semn de protest față de proiectul care vine să înlocuiască în legislație sintagma „limba moldovenească” cu „limba română”, votat joi în lectură finală.