logo

Maia Sandu, în discuții cu ministra britanică pentru vecinătatea europeană


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-in-discutii-cu-ministra-britanica-pentru-vecinatatea-7965_1081595.html

Cele 458 de mii de lire sterline confiscate de la fiul fostului premier Vlad Filat, Luca Filat, urmează să ajungă în curând în Republica Moldova. Banii vor fi folosiți pentru asistența socială a persoanelor cu dizabilități. Despre aceasta a anunțat președinta Maia Sandu, după întrevederea cu ministra britanică pentru vecinătatea europeană, Wendy Morton, care se află într-o vizită oficială de două zile la Chișinău. Șefa statului a menționat că în cadrul întrevederii s-a convenit și asupra sprijinului pentru un proiect de consultanță anti-corupție pe lângă Președinție, transmite IPN.

„Am avut astăzi un schimb de opinii despre situația politică din țara noastră. Am discutat despre agenda de reforme, pe care o propunem și pentru care avem nevoie și de sprijinul Regatului Unit. La fel, am discutat evoluția relațiilor dintre țările noastre în contextul post-Brexit, dar și situația din regiune. Mulțumim Guvernului britanic pentru sprijinul generos oferit în combaterea efectelor pandemiei și pentru contribuția pentru asigurarea cu vaccinuri a Republicii Moldova în cadrul platformei COVAX”, a declarat șefa statului într-un briefing de presă.

Potrivit ei, s-a convenit și asupra modalității de întoarcere a fondurilor recuperate de la Luca Filat în beneficiul cetățenilor. „Eforturile echipei noastre de a recupera fondurile sustrase ilegal din Moldova aduc rezultate. După demersurile noastre făcute pe parcursul anului trecut, instanțele londoneze au dispus reîntoarcerea în Moldova a sumei confiscate de 458 de mii de lire sterline de la cetățeanul Luca Filat. În curând acești bani, echivalentul a aproape 11,5 milioane de lei, vor ajunge să fie folosiți în beneficiul persoanelor cu dizabilități severe”, susține Maia Sandu. 

Cât despre proiectul anti-corupție, președinta a menționat că este vorba despre consultanță și asistență tehnică acordată de către experții contractați pe parcursul mandatului prezidențial. Este vorba despre asistență tehnică în domeniul anti-corupție și reforma justiției.

Wendy Morton a menționat că Guvernul susține ambițiile de a implementa reforme și pentru a lupta cu corupția, inclusiv finanțele ilicite. Din aceste considerente reiese acordul a de a întoarce 458 mii de lire sterline confiscate de la cetățeanul moldovean, Luca Filat, recunoscute de instanțele din Regatul Unit ca venituri ilicite.

„De asemenea, am discutat cu doamna președintă cum putem sprijini ambițiile domniei sale de a lupta cu corupția. La solicitarea președintei va fi acordată susținerea Regatului Unit pentru a crea un proiect de finanțare a consilierilor, a aborda diverse inițiative, inclusiv în comunicare, pentru lupta împotriva corupției. Astăzi lansăm licitația pentru acest proiect important”.

Oficiala a mai spus că Regatul Unit urmărește cu mare interes schimbările politice din Republica Moldova, inclusiv activitatea diverselor instituții pentru a asigura alegeri libere și corecte pe 11 iulie. Wendy Morton s-a referit și la Acordul de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare semnat între Republica Moldova și Regatul Unit în luna decembrie 2020. Potrivit ei, obiectivul este de a consolida legăturile economice, politice, de securitate și culturale. Acest acord urmează să fie pus în aplicare deplină.