logo

Maia Sandu: Holocaustul ne-a arătat limita de jos a răului


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-holocaustul-ne-a-aratat-limita-de-jos-7967_1079314.html

Reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ambasadori și oameni simpli au participat astăzi, 27 ianuarie, la Chișinău, la un miting de comemorare a victimelor Holocaustului, transmite IPN.

Prezentă la manifestare, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova a menționat că secolul al XX-lea a fost plin de dureri, iar Holocaustul a fost unul dintre acele evenimente negre. „Exterminarea fizică a unui număr enorm de oameni, fără nicio vină, fără judecată, fără drept de apărare, fără respectarea drepturilor elementare, executată mecanic, organizată aproape în mod industrial, ne-a arătat limita de jos a răului, la care poate să ajungă o societate”, a subliniat șefa statului.

„Omenirea întreagă a pierdut oameni de știință, oameni de cultură, inventatori, antreprenori. Și datoria noastră, a tuturor, este să transmitem astăzi această amintire tragică generațiilor următoare și să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca aceste tragedii să nu se mai repete. Pentru asta trebuie să acționăm în baza lucrurilor care ne unesc și să nu permitem să fim dezbinați de diferențe. Pentru asta trebuie să condamnăm discursul de ură, discriminarea și orice formă de violență. Pentru asta trebuie să construim o societate democratică, în care nu este loc pentru dictatură și pentru teroare. Și putem face asta astăzi fiecare dintre noi, fiind mai toleranți, mai buni, mai respectuoși unii cu alții”, a adăugat Maia Sandu.

Maia Sandu a spus că este alături de comunitatea evreiască și de comunitatea romilor, pentru care această zi are o importantă deosebită. În fața acestor comunități și în fața tuturor cetățenilor Republicii Moldova, președintele și-a asumat să contribuie la combaterea discursului de ură și să păstrăm cu toții vie memoria acelor timpuri negre.

Prezentă la eveniment, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, a subliniat că  la 27 ianuarie 1945 armata sovietică a eliberat deținuții lagărului de concentrare din Auschwitz. Puțini au putut supraviețui mașinăriei naziste. Aproape 6 mln de femei, bărbați, bătrâni, copii au fost uciși. Din păcate, nici astăzi nu sunt conștientizate pe deplin ororile fasciste. Observăm, spre regret, în societate manifestări ale antisemismului și urii. Aceste tendințe ne îngrijorează și ne arată cât de fragilă poate fi pacea. Republica Moldova întreprinde măsuri de prevenire și combatere a discursului urii. În decembrie 2020, Parlamentul a înăsprit legislația penală și contravențională pentru contracararea manifestărilor de intoleranță religioasă”, a relevat președintle Parlamentului.

Dumitru Solocan, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a spus că„este de datoria noastră, a tuturor, să păstrăm memoria vie a victimelor, să ne asumăm ororile trecutului, pentru a putea construi un viitor în care asemenea tragedii să nu se mai întâmple niciodată. „Împreună cu comunitatea internațională, ne pliem într-o atitudine marcată de înțelegere și compasiune față de tragedia poporului evreu, dar și a altor popoare discriminate”, a menționat Dumitru Solocan.

Într-un mesaj video pe care l-a transmis de la Ierusalim participanților la mitingul de comemorare de la Chișinău, ambasadorul Statului Israel în Republica Moldova, Eli Belotsercovsky a precizat că jerfe ale Holocaustului  au fost 6 mln de evrei, dar și romi. Sunt oameni care, dacă ar fi rămas în viață, ar fi putut implementa mai multe proiecte benefice omenirii. „Conform datelor Institutului Holocaustului din Ierusalim, în timpul Holocaustului pe teritoriul Republicii Moldova au fost uciși 80 de evrei, dar eu cred că aceste cifre sunt mult mai mari”, a opinat diplomatul.

„Din păcate, problema antisemitismului este încă una actuală, încă mai sunt oameni care îndeamnă la ură, la distrugerea poporului evreu,  trebuie să luptăm cu aceste manifestări. Și În Republica Moldova ne ciocnim cu unele exprimări antisemitiste, în mass-media”, a ținut să menționeze ambasadorul.

Directorul Comunității evreilor din Republica Moldova, Iulia Șeiman, a precizat că, în vara anului trecut, la Cahul a fost inaugurat un monument al victimelor ghetoului. Un alt monument al victimelor Holocastului urmează a fi edificat la Orhei și altul va fi inaugurat în curând la Cosăuți, Soroca.

Ziua comemorării victimelor Holocaustului este marcată anual în Republica Moldova, la 27 ianuarie, începând cu anul 2015.