logo

Maia Sandu: Femeile sunt în prima linie pentru a oferi siguranță și pace


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-femeile-sunt-in-prima-linie-pentru-a-7967_1097541.html

În aceste vremuri complicate, când riscurile de securitate au crescut exponențial, femeile sunt în prima linie pentru a oferi siguranță și pace, iar în Ucraina chiar pe linia frontului. Dacă acum câțiva ani femeile erau implicate prea puțin în activitățile ce țin de politică, securitate, ordine publică, astăzi femeile sunt mult mai active, în Parlamentul Republicii Moldova este cel mai mare număr de femei din istoria țării – 40%. Despre aceasta a menționat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la cea de-a doua ediție a Women4Security, care a avut loc astăzi la Palatul Republicii, transmite IPN.

Președintele a menționat importanța reuniunii femeilor din Republica Moldova și România „Women4Securityˮ, care are ca obiectiv „crearea punților dintre statele noastre, stabilirea relațiilor de colaborare la diferite niveluri și diferite domenii, dar și schimbul de bune practice dintre femeile de pe ambele maluri ale Prutuluiˮ. Potrivit șefei statului, o femeie curajoasă și perseverentă înseamnă o voce fermă a tuturor femeilor. Este esențial ca această voce să devină tot mai puternică, pentru ca interesele, necesitățile femeilor, inclusiv în domeniul securității să fie auzite și respectate.

Maia Sandu a precizat că războiul, violența în familie, abuzurile la locul de muncă afectează în primul rând femeile, deseori lăsând traume care nu mai pot fi reparate. „În februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, am văzut o violență greu de descris, iar femeile adesea suferă dublu în calea agresiunii și a conflictului armat. Femeile din Ucraina sunt nu doar victime de război, ele sunt și victime ale deportărilor în masa, ale violenței sexuale și fizice. Milioane de femei au fost nevoite să-și lase casele și să fugă din calea războiuluiˮ, a spus președintele.

„Nu este simplu să te implici, nu este simplu să fii în prima linie, uneori este chiar foarte greu, dar nu avem de ales dacă vrem să trăim în pace, în demnitate, în libertate. Vă îndemnăm să lucrăm ca o echipă unită pentru a construi o lume sigură, o lume în care viața fiecărui om este prețuită, respectată, protejatăˮ, a declarat șefa statului.

Nicoleta Pauliuc, senator român, a opiniat că Republica Moldova este un exemplu de bune practici și de evoluții fericite atunci când este vorba de alegerea și promovarea doamnelor la cel mai înalt nivel al statului. „Această realitate se suprapune peste o perioadă foarte intensă, dat fiind războiul hibrid purtat de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova și vine într-un moment de cotitură în care Republica Moldova accelerează reformele absolut necesare în contextual eforturilor de aderare la Uniunea Europeană, dând dovadă de un atașament profund față de valorile democrațiilor liberale, occidentale și față de principiile statului de drept, conducerea actuală a Republicii Moldova reușește să genereze foarte multă simpatie și susținere reală în toate cancelariile țărilor civilizateˮ, a afirmat deputatul.

Ana Revenco, ministru al afacerilor interne din Republica Moldova, a explicat că acest eveniment are menirea să identifice și să crească inițiative comune între societate, mediul de afaceri, mediul instituțional și cel politic.

„Exact cu un an în urmă, pe data de 8 iunie, Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. În ultimul an, a pornit o agendă ambițioasă de reforme și tot în ultimul an Republica Moldova s-a ridicat cu 56 de poziții în clasamentul mondial la capitolul participarea femeilor în politică. Republica Moldova ocupă astăzi locul 16 printre 146 de țări. Și toate acestea s-au întâmplat sub conducerea unor femeiˮ, a declarat Doina Gherman, președintele Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană.

În cadrul celei de-a doua ediții a Women4Security au loc două evenimente. Primul, intitulat „Mai puternice, peste frontieră”, a reunit 200 de femei din Moldova și România pentru a gândi proiecte, identifica soluții de dezvoltare sustenabilă de parteneriate. Cel de-al doilea eveniment: „Femei pentru Securitate” reprezintă o recepție la care vor fi invitate doamnele cu performanțe și activități remarcabile, care au contribuit la dezvoltarea securității în Moldova și în Europa.