logo

Maia Sandu, după ședința CSS: Am văzut ineficiența organelor procuraturii în raport cu subiectul discutat


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-dupa-sedinta-css-am-vazut-ineficienta-organelor-7967_1083650.html

Președintele Maia Sandu susține că, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care a avut loc astăzi, a văzut ineficiența organelor procuraturii în raport cu subiectul privind măsurile întreprinse de organele abilitate, referitor la prevenirea riscului eschivării persoanelor acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupție mare. Maia Sandu și-a exprimat îngrijorarea că nu se avansează pe anchetarea dosarelor de corupție mare și și-a exprimat disponibilitatea să fie create condiții pentru a se avansa, inclusiv prin îmbunătățirea cadrului legal în acest sens, transmite IPN. 
 

                                                                           
Într-o conferință de presă de după ședința CSS, Maia Sandu a spus că la ședință s-a discutat despre măsurile pe care le întreprind organele responsabile pentru a împiedica fuga din țară a persoanelor implicate în corupția mare. Chiar dacă au fost invitate toate procuraturile, s-a prezentat doar un reprezentant al Procuraturii Generale. 
 
Potrivit șefei statului, se atestă situații în care mai multe persoane implicate în abuzuri și ilegalități, acte de corupție mare, au părăsit Republica Moldova și sunt în căutare internațională. În opinia sa, se vede lipsă de progrese din partea procuraturii pentru readucerea și tragerea la răspundere a acestor persoane. 
 
Maia Sandu relatează că primul episod de fugă din țară a avut loc în 2019, când a fost dat jos regimul Plahotniuc, atunci când procuratura era capturată. Atunci, câteva persoane din „gruparea Plahotniuc” au reușit să fugă imediat. Este vorba despre: Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor, Constantin Botnari. Alte persoane din grupare au reușit să rămână în țară, dar au plecat de curând: Vladimir Andronachi și Gheorghe Cavcaliuc. 
 
Potrivit Maiei Sandu, mai există o grupare care include oameni implicați în abuzuri și în privința cărora sunt anumite dosare deschise. „Am văzut că a plecat din țară Platon și noi știm că este o listă lungă de oameni care fac parte dintr-o grupare sau alta care ar putea să plece din țară, în momentul în care nu sunt puse interdicții de către procuratură”. Potrivit președintei, pentru a nu se întâmpla această situație, a discutat cu reprezentanții procuraturii despre ce se face ca să se împiedice plecare. „Procuratura spune că procedurile sunt de vină pentru că nu pot aplica măsuri de restricționare a deplasării pentru că procuratura vrea să respecte procedurile. Membrii CSS au reiterat că toți își doresc respectarea legii, doar că nu înțeleg de ce în cazul unor arestări a unor oameni de afaceri, profesori, procedurile nu încurcă, dar în cazul dosarelor de corupție mare și corupți mari, procedurile încurcă”, a spus Maia Sandu. 
 
Președinta a precizat că nu a primit informații liniștitoare de la PG, așa ca persoanele vizate în dosare de corupție mare să nu fugă din țară, lucru îngrijorător. 
 
Potrivit ei, în cadrul discuțiilor au fost exprimate îngrijorării în legătură cu faptul că se raportează despre tranzacții frauduloase, dar acestea nu sunt anchetate până la urmă de procuratură. „Respectiv, o problemă mare e și obiectul infracțiunii. E o problemă că banii și proprietățile furate sunt la dispoziția persoanelor respective, devenind tot mai dificilă recuperarea lor”, a spus șefa statului. 
 
CSS a formulat mai multe recomandări pentru organele procuraturii. „Este vorba despre recomandări de evaluare a riscurilor, evaluarea activității procurorilor care se ocupă de dosarele de corupție mare, este foarte importantă și evaluarea eficienței procurorilor. Recomandările vor fi făcute publice până la sfârșitul zilei. De asemenea, sunt necesare modificări ale cadrului legal. Acestea vor fi discutate împreună cu Ministerul justiției și dacă sunt necesare, vor fi propuse Parlamentului, astfel încât să fie îmbunătățit cadrul legal și astfel să fie eficientizată activitatea instituțiilor procuraturii”, a spus Maia Sandu.