Reprezentanții Blocului electoral ACUM afirmă că în această campanie electorală au fost folosite armate de troli pentru a denigra opoziția și pentru a cânta osanale regimului, încercându-se astfel influențarea deciziei alegătorilor. Co-președinta Blocului, Maia Sandu, susține că, și după ce trolii au fost deconspirați, PDM a fabricat un video și poze prin care încearcă să demonstreze că ea este lesbiană. Politiciana a declarat că nu este ea în imagini și că nu a fost niciodată în orașul Munchen, în care s-ar fi făcut filmările, transmite IPN.
„Cu fiecare zi cu cât ne apropiem de ziua alegerilor, acestea seamănă tot mai mult cu o șarlatanie, nu cu alegeri libere și corecte. În fiecare zi suntem martorii a nenumărate abuzuri comise de PDM și sateliții săi – mituirea alegătorilor, folosirea resurselor administrative, nedeclararea banilor prin care se finanțează campania, obstrucționarea votului a tot mai mulți cetățeni. Dar cea mai mare pacoste a acestor alegeri o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea minciunilor pentru ca să zăpăcească oamenii, ca să le obțină votul prin minciună” a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă.
Potrivit ei, „holdingul lui Plahotniuc, finanțat din banii furați de la cetățeni, lucrează zi și noapte, la fel ca și televiziunile lui Dodon, finanțate din offshore, iar acum știrile false au invadat și spațiul online”. Maia Sandu afirmă că „aceste încercări de manipulare sunt inspirate direct din arsenalul de luptă al Kremlinului împotriva democrației din Vest. Fabrica din troli din Republica Moldova funcționează după aceleași tipare ca și cele folosite pentru a influența rezultatele alegerilor în SUA, dar și ale referendumului din Marea Britanie”.
„Știam cu toții de existența acestei fabrici de troli, acum știm și unde s-a cuibărit aceasta, chiar în Guvern. Asta ne-o spune compania Facebook, care a anulat 20 de pagini false și peste 160 de conturi false și care spune, în comunicatul său, că multe din aceste conturi erau administrate de angajați ai Guvernului. Cetățenii plătesc angajații Guvernului să elaboreze politici și legi care să le facă viața mai bună, or ei scornesc minciuni”, a mai spus politiciana.
Sergiu Litvinenco, candidat ACUM în circumscripția națională, a declarat că în această campanie se constată o utilizare halucinantă a resurselor administrative de către PDM. Potrivit lui, zilnic o bună parte din funcționarii de stat, din bani publici, în orele de serviciu și cu automobile de serviciu, merg alături de liderii PDM în teritoriu. ACUM va depune la Comisia Electorală Centrală cel puțin șapte contestații în raport cu aceste acțiuni. De asemenea, va cere retragerea PDM din cursa electorală, după ce compania Facebook „a făcut practic tot ce trebuia să facă autoritățile moldovenești, care sunt incapabile, și a constatat că este vorba despre o rețea care a acționat concertat, în cadrul Guvernului și înșiși exponenți PDM au recunoscut acest fapt”.
Cu 10 zile până la alegeri, rețeaua de socializare online Facebook a închis aproape 200 de conturi și pagini adresate publicului moldovean și gestionate de troli, adică persoane care-și ascundeau consecvent identitatea reală. Ca urmare, Guvernul Republicii Moldova a venit cu o reacție în care „salută orice inițiativă de luptă cu fenomenul Fakenews, specific atât în spațiul occidental, dar cu precădere în zona Europei de Est”. „În ceea ce privește comentariile sau postările făcute de lucrătorii din cadrul instituțiilor publice, precizăm că din bugetul de stat sunt plătiți peste 200 de mii de angajați, iar Guvernul Republicii Moldova nu verifică activitatea pe conturile private de pe rețelele sociale ale angajaților săi. Mai mult, aceștia au diverse opțiuni politice, opinii, iar statul este obligat să păstreze granița dintre lupta cu fenomenul FakeNews și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor. De aceea, în scopul combaterii fenomenului de FakeNews vom solicita informații suplimentare de la compania Facebook”, se mai menționează în reacția executivului.